Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ordforande-sparkas-efter-hot-mot-greta-thunberg/

Kultur

Ordförande sparkas efter hot mot Greta Thunberg

Bild 1 av 2 Vänföreningens ordförande ska ha kallat den 16-åriga klimataktivisten för en ”galning” som ”vi måste skjuta ner”.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Palais de Tokyo huserar modern konst. I byggnaden ligger bland annat Paris Moderna museum.
Foto: Magnus Falkehed

Ordföranden för franska Palais de Tokyos vänförening får sparken efter att han uttryckt våldsamma hot mot Greta Thunberg. Han ska ha kallat den 16-åriga klimataktivisten för en ”galning” som ”vi måste skjuta ner”, skriver nätsajten Art Forum.

Det var som en kommentar till en artikel om klimataktivisten som personen som var ordförande för vänföreningen för den franska konstinstitutionen uttryckte hoten. Han ska också ha lagt till ”jag hoppas att någon jävel skjuter henne”.

Palais de Tokyo är en av Paris främsta institutioner som visar modern konst. I byggnaden ligger bland annat Paris Moderna museum. Palais de Tokyo skriver på Twitter att de motsätter sig mannens uttalanden. De skriver också att vänföreningens styrelse kommer att träffas för att utse en ny ordförande. 

Den före detta ordföranden har bett om ursäkt i ett Facebookinlägg, enligt Art Forum. Han skriver att hans ord har misstolkats och att han givetvis inte kräver ett mord på Greta Thunberg. Han beklagar också att han generat vänföreningen och att hans personliga åsikter inte har med varken vänföreningen eller Palais de Tokyo att göra.

Det är dock inte första gången som mannen får kritik för sina uttalanden. För två år sedan skrev han ett annat Facebookinlägg, där han ansåg att en muralmålning av konstnären Barthélemy Toguo var som att ”ge pärlor till svin”, med hänvisning till placeringen i ett område med muslimsk befolkning.