Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ordspel i mobilen stör Alfapetveteraner

Så här ser Wordfeud ut.
Så här ser Wordfeud ut.
Spelet Wordfeud är den mest populära gratisappen till mobiler i Sverige, och bokmässan har dragit i gång en turnering. Men Alfapetpuritanerna är irriterade.

Att förlora ett spel för att motståndaren smackar in ordet ”smurfens”, när man själv kämpat med storstilade ord såsom ”elegi”, kan kännas frustrerande. Eller som en twittrare uttrycker det: ”Att spela Wordfeud är som att spela Alfapet med en femårings regler. Det hittas alltid på nya ord och man kan sätta ’s’ efter allt. Hur orkar ni?”

Alfapet, eller Scrabble som det numera heter, har alltid använt Svenska Akademiens ordlista som allsmäktig domare. Men i Wordfeud är alla böjningar och genitiv tillåtna, spelet använder en ännu ej identifierad ordlista som definitivt inte är SAOL. Det irriterar Johan Berner, ordförande i Svenska scrabbleförbundet som ordnar tävlingar och träningar i det klassiska Alfapetspelet:

– Vi tycker allmänt här på Scrabbleförbundet att Wordfeud har en taskig ordlista. Många fina korta svenska ord som ”ula” och ”tut” går inte att lägga. Häromdagen åkte jag själv dit på ”unnt”, det fungerade inte. Man blir lika irriterad varje gång det händer.

Urholkar detta respekten för Scrabble?

– Det har länge pågått en diskussion inom Scrabbleförbundet om huruvida vi ska börja godkänna böjningar av ord. Om Wordfeud nu slår igenom kanske vi måste anpassa oss till utvecklingen. Det är inget som stör mig, men vi skulle gärna se att det finns en tydlig struktur och att samma ordlista gäller för alla ordspel.

Vad vet du om ordlistan som Wordfeud använder?

– Den är hemlig. Ingen som spelar vet hur ordlistan ser ut.

Just nu pågår Bokmässans nystartade Wordfeudturnering, där kulturpersonligheter, författare och vanliga privatpersoner tävlar. Johan Berner, visar det sig, var trots sin Wordfeudirritation en av de första som anmälde sig till turneringen. Just nu är han i ledning i sin första match mot författaren Amanda Svensson.

Men borde inte bokmässan av alla värna om det svenska språket och främja spel som använder SAOL?

– Jo, men det här är bättre än inget. Jag är främst med för att uppmärksamma folk på att det finns något som heter Scrabble också. Vi sade lite skämtsamt i förbundet att vi måste ge oss in och kapa marknadsandelar, dra in de nya ordspelsmissbrukarna och göra dem beroende av vår drog i stället.

Det finns dock en sak Johan Berner aldrig skulle göra: klicka i alternativet slumpmässig spelplan. Här går gränsen för vad en Alfapetpuritan kan tänka sig.

– Den slumpade planen är onds­kan själv.

Vad tycker du om Wordfeuds ordlista? Borde de följa SAOL i stället? Diskutera artikeln här.

Tävling avgörs på bokmässan

Wordfeud är en variant av det klassiska brädspelet Alfapet, där spelarna drar bokstavsbrickor och bildar ord som läggs ut på en spelplan. Varje ord måste haka i ett annat, och precis som i ett korsord måste giltiga ord bildas både horisontellt och vertikalt på spelplanen. Vanligt förekommande bokstäver som ”a” och ”t” ger en poäng, medan svårare bokstäver som ”x” och ”z” ger upp till åtta poäng.

När Alfapet kom i en ny version med nya regler döptes den klassiska versionen om till Scrabble. Enligt Svenska scrabbleförbundets regler får man bara lägga ord i grundform som finns med i Svenska akademiens ordlista. I Wordfeud tillåts däremot både böjningar och genitivformer, och spelet går efter en annan ordlista (vilken det är har inte avslöjats).

Wordfeud finns som applikation till Iphone och Android, och toppar just nu båda listorna över nedladdade gratisappar i Sverige.

I samband med Bokmässan i Göteborg ordnas en turnering där 32 spelare tävlar mot varandra. Bland spelarna finns författarna Katarina Wennstam, Amanda Svensson och Malte Persson, punkikonen Kajsa Grytt, Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund och Svenska scrabbleförbundets ordförande Johan Berner. Finalmatchen spelas den 25 september.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.