Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Originalensemblen återförenad i nya Mamma mia!

Originalensemblen återförenas på vita duken nästa vecka när ”Mamma Mia! Here We Go Again” har premiär. Den här gången får de sällskap av bland andra Lily James och Cher.

– Cher är vår största kupp, säger producenten Judy Craymer till DN.

Nästan exakt tio år har gått sedan filmen ”Mamma Mia” gick upp på bio och blev en än större publiksuccé än musikalen den är baserad på. Nästa vecka får svenska biobesökare återvända till Abbas låtskatt och den grekiska paradisön med technicolor-blått vatten tillsammans med hela originalensemblen. I uppföljaren har de dessutom fått sällskap av skådespelarna Lily James och Andy Garcia – och artisten Cher.

Under onsdagen mötte Björn Ulvaeus, Benny Andersson och de flesta andra den nordiska presskåren på Grand Hôtel i Stockholm för att prata om uppföljaren ”Mamma Mia! Here We Go Again”. Det var inte självklart att det skulle bli så. Filmbolaget ville genast upprepa succén. Men flera, däribland Benny Andersson, var skeptiska till en uppföljare:

– Jag kände att: ”räckte det inte med den förra?” Men så kom första manusutkastet för två år sedan och det har blivit jättebra, säger Benny Andersson.

Amanda Seyfried, som fick sitt stora genombrott i rollen som Sophie, hade däremot inga svårigheter med att återvända till karaktären.

– Det kändes inte ens som ett jobb. Den absolut största utmaningen var att se till att mina bröst stannade kvar i bh:n, eftersom jag ammade som en galning under inspelningen. Och att fokusera på att vi faktiskt spelade in en film och inte bara var där för att ha kul, säger hon till DN om inspelningen.

Att tiden har gått underlättar förstås för intrigen. När vi sist såg truppen hade Sophie, som vuxit upp med sin ensamstående mamma Donna (spelad av Meryl Streep), just fått tre potentiella pappor. I uppföljaren har en del hunnit hända karaktärerna och deras ­relationer. Sophie, nu omkring 30 år, är tillbaka på ön för att förverkliga sin mamma Donnas hotelldrömmar.

I tillbakablickar får vi parallellt följa hur det gick till när den unga Donna, spelad av stjärnskottet Lily James, hittade hem till ön och träffade Sophies tre möjliga pappor under sent 1970-tal. Som filmens ena huvudroll bär hon många av sång- och dansnumren.

Lily James berättar för DN om hur nervöst det var att komma till Stockholm och spela in låtar med Abbas Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

– Jag var tyst en hel vecka innan inspelningen för att jag ville spara min röst. Sedan träffade jag Benny och han var väldigt avslappnad: ”Let’s do this.” Han satte sig vid pianot och spelade ”My love, my life”, och jag tänkte: ”Oh god, nu måste du börja sjunga.” Sedan hade vi några dagar då vi spelade in alla låtarna, och Björn och Benny var så generösa med sin musik, säger hon.

Duon har varit djupt involverade i filmen. Björn Ulvaeus har arbetat med manus och lite justerade sångtexter, medan Benny Andersson ansvarat för inspelningar och slutmixning.

– Annars hade någon annan gjort det, och då hade jag inte kunnat se filmen. Strävan har varit att ligga så nära originalet som möjligt, säger Benny Andersson.

Här är några av Abbalåtarna i nya filmen:

”When I kissed the teacher”

”Waterloo”

”One of us”

”I wonder (Departure)”

”Why did it have to be me?”

”I have a dream”

”Kisses of fire”

”Andante, Andante”

”Fernando”

”The name of the game”

”Angeleyes”

”Mamma Mia”

”Dancing Queen”

”My love, my life”

”Super Trouper”

”Knowing me, knowing you”

Båda tycks nöjda med slutresultatet, trots den initiala skepsisen. Producenten Judy Craymer beskriver det som att diskussionen om en uppföljare delat alla inblandade i två läger.

Men för Stellan Skarsgård fanns det ingen tvekan:

– Jag tackade ja direkt. Vi hade en fantastisk tid ihop under första filmen och när vi väl var klara med allt dansande och sjungande var det ett sant nöje, säger han till DN.

Avgörande för att filmen skulle bli av var att det fanns ett tillräckligt bra manus. Och en rollbesättning.

– För att få alla att komma tillbaka började vi med Meryl Streep. Det var helt avgörande. Om hon var med, skulle de andra vara med, säger producenten.

Det blev till sist brittiska Ol Parker som fick uppdraget att skriva manus och regissera. Men frågan hade först gått till romcom-genrens fixstjärna Richard Curtis, bakom filmerna ”Notting Hill” och ”Love actually”. Det var hans förslag att ”göra en ’Gudfadern II’” av den nya filmen – genom att låta den bli både prolog och uppföljare till den förra. Prequel och sequel i ett.

– Jag är ett lyckligt andrahandsval. Richard Curtis frågade om jag gillar Abba, och så satte vi oss i en stuga i tre dagar och ritade upp storyn, säger Parker.

Där i stugan skruvmejslades Andy Garcias karaktär in i berättelsen, för att få in en särskild Abba-hit. För honom var det viktigt att sångnumren matchade både karaktärer och sångtext – ”helt genuint och oironiskt”.

– Det roliga med förra filmen var fånigheten. Att folk sjöng fast de inte kunde sjunga. Jag tror inte att det skämtet funkar att upprepa tio år senare, säger han.

Det innebär att den som längtat efter att åter höra Stellan Skarsgård sjunga kommer bli besviken.

– Jag gillar att sjunga i duschen, men ingen vill höra det. Jag kan varken sjunga eller dansa. Punkt. När man hör Amanda och Lily sjunga vet man att man själv ska hålla sig borta, säger Skarsgård själv.

I gengäld har uppföljaren vokal draghjälp av självaste Cher. I filmen spelar hon rollen som Donnas mamma och Sophies mormor. En värvning som producenten Judy Craymer är märkbart stolt över. Hon beskriver Chers medverkan som filmens ”hemliga vapen”:

– Jag visste att hon gillade musikalen, att hon sett den flera gånger. Så jag sa till en gemensam bekant att vi gör en musikal med fantastiska låtar och vi vill att Cher ska sjunga en av dem. Han hade då ringt upp henne och sagt att ”Mamma Mia, du ska bara göra det”.

Läs mer: Från ”Jolene” till ”Känn ingen sorg” – sex filmer som baserats på låtar

Läs mer: Filmrecension – så bra var den första filmen 

Läs mer: Här kan du läsa alla artiklar om Mamma mia! 

”Mamma Mia! Here we go again”

”Mamma Mia! Here we go again” är uppföljaren till 2008 års succémusikalfilm “Mamma Mia”. Den utspelar sig fem år efter händelserna i föregångaren, i den grekiska övärlden som för filmfansen är känd sedan tidigare, där huvudpersonen Sophie (Amanda Seyfried) bestämmer sig för att ta reda på mer om sin mamma Donna (Meryl Streep) och hennes förflutna.

Skådespelare som Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård och Dominic Cooper återkommer – liksom de nytillkomna Lily James, Andy Garcia och Cher. Manusförfattare och regissör är Ol Parker (“Imagine me and you”, “The best exotic Marigold Hotel”). Filmen har svensk biopremiär den 20 juli.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.