Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Oscarschefen utreds för sexuella trakasserier

John Bailey är chef för Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
John Bailey är chef för Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Foto: Angela Weiss/AFP/TT

Chefen för organisationen som delar Oscarsstatyetterna, John Bailey, utreds för sexuella trakasserier. Det uppger tidskriften Variety på lördagen.

John Bailey är chef för Academy of Motion Picture Arts and Sciences som delar ut Oscarsstatyetter för bland annat bästa film. Nu anklagas den 75-årige Bailey för tre fall av sexuella trakasserier.

De tre anmälningarna nådde akademin på onsdagen vilket omedelbart resulterade i att en utredning inleddes, skriver Variety som hänvisar till källor med insyn i ärendet.

John Bailey valdes till chef för den prestigefyllda organisationen i augusti. Valet gäller för fyra år. Enligt Variety riktades det redan då kritik mot att välja en 75-årig vit man till posten med tanke på det arbete som organisationen inlett för att bredda sitt medlemskap till nya grupper.

Bailey lovade så sent som i februari i år att akademin skulle arbeta för ”en större medvetenhet och ansvar när det gäller att balansera kön, ras, etnicitet och religion”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.