Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/oscarsfavoriten-linus-sandgren-los-angeles-ar-drommarnas-stad/

KULTUR

Oscarsfavoriten Linus Sandgren: ”Los Angeles är drömmarnas stad”

Bild 1 av 11 Eftersom han jobbar så mycket ägnar Linus Sandgren all ledig tid åt familjen. Stranden i Malibu med dess karaktäristiska hus på pålar är ett av hans och dottern Lucys favoritställen.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 11 Linus Sandgren använder hellre film än digital teknik, men han är nyfiken på Panavisions första digitala filmkamera, ännu inte ute på reguljära marknaden, och får en förhandstitt.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 11 Familjen Sandgren: mamma Cecilia, pappa Linus, döttrarna Betty och Lucy (på Linus axlar) samt hunden Fuji på väg hem genom Santa Monicas gator.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 11 Linus Sandgren är i rampljuset. Kröner han sitt segertåg med en Oscar natten till måndag?
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 11 ”Made in Hollywood honors” hedrar Oscarsnominerade filmer som har spelats in i Kalifornien. Linus Sandgren kallas upp på röda mattan tillsammans med koreografen, kompositören och en av skådespelarna i ”La la land”. På scen syns även filmerna ”Zootopias” och ”Vaianas” producenter.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 11 Det krävdes ”en väldig logistik” för att planera kamerarörelserna i ”La la land”. Pilarna i pärmen visar hur kameran ska förflyttas mellan bilar, upp på en kran och ner igen.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 11 Linus Sandgren fotograferar genom akvariet när dottern Lucys förskola framträder på ett seniorboende på Alla hjärtans dag. Förskoleföreståndaren Ina Sinsheimer (i blått) är 88 år. Varje dag kör hon till skolan i sin Jaguar.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 11 Linus Sandgren i det befintliga ljus som han själv helst utgår ifrån när han arbetar.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 11 Linus Sandgren är känslig för ljus och färgåtergivning. När han ser gatlyktan och neonskylten i Hollywood vet han att det är en bild.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 11 Svenske filmfotografen Linus Sandgren på stranden i Malibu.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 11 Öppningsscenen i Hollywoodmusikalen ”La la land”. Ur bilradion hörs en röst säga: ”Det är ännu en het, solig dag här i södra Kalifornien. Temperaturen är 28,9 grader i centrala Los Angeles.”
Foto: Dale Robinette

Rekordnominerade ”La la land” är filmad av svenske doldisen Linus Sandgren. 40 meter upp i luften, i 38 graders hetta, fick han kameran att dansa på motorvägsrampen i musikalens ikoniska öppningsscen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.