Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Oscarsgalan: Så starka är Ruben Östlunds konkurrenter

Ruben Östlunds ”The Square” var tidigare en Oscarsfavorit, men ser ut att bli omseglad av det chilenska kärleksdramat ”En fantastisk kvinna”.

När Oscarsnomineringarna släpptes i januari var den svenska Guldpalmsvinnaren ”The Square” - som även sopat banan på den europeiska filmgalan i december - en favorittippad vinnare. 

Läs Helena Lindblads recension av ”The Square”

Men under vintern har det starka chilenska kärleksdramat ”En fantastisk kvinna” med sitt högaktuella transperspektiv seglat upp som favorit, bland annat om man får tro spelexperterna på Unibet. Där spelas Sebastián Leilos film, som går på svenska biografer, till oddset 1. 60 medan Ruben Östlunds film ligger på 2.75.

Läs Wanda Bendjellouls recension av ”En fantastisk kvinna”

Mest meriterad av Östlunds övriga konkurrenter är den ryske mästerregissören Andrej Zvjagintsev (”Leviatan”) som tävlar med sitt skoningslösa skilsmässodrama ”Saknaden”. Det är en i alla bemärkelser nattsvart film som tecknar dagens Ryssland som en moralisk mardröm (premiär 6/4). 

Den högsta energinivån bland årets bidrag finns i det explosiva libanesiska rättegångsdramat "The insult" (biopremiär senare i år) i regi av Ziad Doueiri, en regissör som bland annat fått sin filmskolning som kameraman på Tarantinos “Pulp Fiction”. 

Den enda kvinnliga regissören, ungerska Ildikó Enyedi, står för den mest originella filmen men har lägst vinstchans enligt Unibet. Hennes sagobetonade film ”Om själ och kropp", som kom till Sverige i höstas, är ett udda romantisk drama som utspelar sig med ett slakteri som fond och där kärleksparet först möts i sina drömmar där de är kronhjortar i en skog (!).

Läs Kerstin Gezelius recension av ”Om själ och kropp”

Skulle Ruben Östlund ändå kallas upp på scenen på Dolby Theatre tidigt måndag morgon svensk tid, så blir det nästan på dagen 35 år sedan Sverige sist kammade hem ett pris i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film då Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” vann och dessutom slog rekord med ytterligare tre statyetter (foto, kostym, scenografi). 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.