Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Oscarsvinnare lämnar sociala medier efter hånat tacktal

Jimmy Napes och Sam Smith som skrivit ledmotivet till Bond-filmen ”Spectre” fick varsin Oscar.
Jimmy Napes och Sam Smith som skrivit ledmotivet till Bond-filmen ”Spectre” fick varsin Oscar. Foto: Jordan Strauss / Ap

I sitt tacktal tog artisten Sam Smith tillfället i akt och beskrev sig själv som den första öppet homosexuella man som mottagit en Oscar. Påståendet, som inte stämde, väckte kritikstorm.

Nyligen valde Stephen Fry att stänga sitt Twitterkonto sedan den brittiske komikern mötts av hård kritik efter sina uttalanden om Jenny Beavans klädsel på Baftagalan.

Nu gör Sam Smith honom sällskap – åtminstone för en tid. Den brittiska artisten som i veckan mottog en Oscar för bästa sång för ledmotivet ”Writing's on the wall” till Bond-filmen ”Spectre” höll ett tacktal i vilket han refererade till en artikel han läst, skriven av Ian McKellen, som påstod att ingen öppet homosexuell man tidigare vunnit en Oscar:

– Om det är så, vill jag dedikera den här till hbtq-communityt över hela världen. Jag står här i kväll som en stolt gay-man och jag hoppas att vi alla kan stå tillsammans som jämlikar en dag, sade han.

Men Ian McKellens artikel fokuserade specifikt på skådespelarkategorin, skriver The Guardian. I andra kategorier har det funnits en rad tidigare vinnare som är öppet homosexuella, där ibland Elton John, Stephen Sondheim och Dustin Lance Black.

Sam Smiths miss möttes av hård kritik i sociala medier som artisten kände sig tvungen att bemöta:

”Den andra öppet homosexuella man att vinna en Oscar, eller den tredje, eller fjärde eller hundrade – det var inte min poäng. Min poäng var att uppmärksamma hbtq-communityt som jag älskar djupt”, skrev han på Twitter.

Nu meddelar han i ett Bond-refererande inlägg på mikrobloggen att han tar en paus:

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.