Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/oskyldigt-domda-for-brutal-gruppvaldtakt-nu-har-de-fatt-upprattelse/

Kultur

Oskyldigt dömda för brutal våldtäkt – nu har de fått upprättelse

Den 18 april 1989 förändrades livet för alltid för fem tonårspojkar från Harlem. De greps och dömdes för en brutal våldtäkt i Central Park, ett fall som fick stor uppmärksamhet i medierna och Donald Trump att propagera för dödsstraff. 

Det här är berättelsen om de fem pojkarna som blev kända som ”The Central Park Five”, hetsjakten på dem – och upprättelsen i form av en ny tv-serie. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Korey Wise under förhör.
Foto: Jack Manning/The New York Times
Bild 2 av 14 Polis undersöker brottsplatsen i Central Park, där förbipasserande har hittat en kvinna som blivit våldtagen.
Foto: John Sotomayor/The New York Times
Bild 3 av 14 ”En tsunami av medier” har de inblandade kallat medieuppbådet kring fallet 1989. Här syns fotografer samlade utanför rättegången.
Foto: John Sotomayor/The New York Times
Bild 4 av 14 I fyra av New Yorks största tidningar publicerades denna annons signerad Donald Trump med anledning av fallet.
Foto: Faksimil
Bild 5 av 14 En demonstrant under en protest 2002 håller upp en skylt som anspelar på de uttalanden som Donald Trump gjorde efter våldtäkten.
Foto: Richard B. Levine
Bild 6 av 14 En illustration från rättegången av Yusef Salaam, Antron McCray och Raymond Santana.
Illustration: Marilyn Church
Bild 7 av 14 Utanför rätten demonstrerade grupper som menade att de misstänkta måste straffas – och de som menade att fallet baserades på rasism.
Foto: Richard Drew/AP
Bild 8 av 14 Matias Reyes erkände år 2002 att han ensam hade utfört den brutala våldtäkten. Då var han fängslad för flera andra överfall av kvinnor i New York 1989.
Foto: AP
Bild 9 av 14 Demonstranter, bland dem Korey Wises mamma Dolores Wise, sjunger ”We shall overcome” efter att Matias Reyes erkänt våldtäkten, och hennes son friats från fängelse.
Foto: Robert Mecea/AP
Bild 10 av 14 De fem männen är i dag frikända, och har förklarats oskyldiga till våldtäkten de dömdes för. Här vid ett evenemang för den nya miniserien ”When they see us” om fallet.
Foto: Richard Shotwell/AP
Bild 11 av 14 I en intervju med de numera frikända männen säger Oprah Winfrey att det är dags att de blir kända som ”de rentvådda fem”.
Foto: Jordan Strauss/AP
Bild 12 av 14 Vid en utfrågning utanför Vita Huset undrade en reporter om Donald Trump tyckte att de oskyldigt dömda männen förtjänade en ursäkt.
Foto: Nicholas Kamm/AFP
Bild 13 av 14 Ava DuVernay har regisserat miniserien ”When they see us” där hon porträtterar de fem pojkarna som blev oskyldigt dömda.
Foto: Evan Agostini/AP
Bild 14 av 14 Linda Fairstein (till vänster) var chef för sexualbrottsroteln vid New York-polisen 1989. I dag har hon fått stark kritik för sin inblandning i fallet med våldtäkten i Central Park.
Foto: Charles Wenzelberg/AP