Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Östhammars Twitterexplosion avslöjad

Östhammars kommun, som har 24.000 invånare, fick plötsligt 35.000 följare på Twitter. Det visade sig att radiomannen Kjell Erikson hade köpt följarna för en spottstyver för att peka på det växande fenomenet med fuskföljare på nätet.

Häromdagen kom det fram att Östhammars kommun på ett mystiskt sätt fått 35.000 följare på Twitter efter att länge ha haft runt 250. Det var särskilt besynnerligt eftersom kommunen bara har 24.000 invånare.

På lördagen avslöjade radioprofilen Kjell Eriksson i Östhammars Nyheter att det var han och ”provokatören” Jacob Franzén som orsakat följarexplosionen. De hade helt enkelt köpt 35.000 följare åt kommunen för runt 140 kronor på en av de sajter som finns för att köpa fejkad nätpopularitet.

Syftet var att väcka debatt om det ”luftslott” han menar att de sociala medierna är.

– Vår avsikt har inte varit att smutsa ner, vi vill bara väcka frågan och uppmärksamma folk på hur internet fungerar, säger Eriksson till Östhammars Nyheter.

sin blogg skrev Eriksson tidigare i veckan med satirisk udd att de nya möjligheterna att köpa följare i sociala medier borde bli årets julklapp.

”Luftslottet växer sig allt större just nu och precis som vilken ballong som helst så kommer den snart att spricka”, skrev han vidare. ”Pysa har den redan börjat göra.”

Att på konstgjord väg pumpa upp populariteten i sociala medier hos personer, myndigheter, organisationer eller företag är en växande marknad. Flera sajter erbjuder tusentals ”riktiga” nya följare för någon hundralapp. Inte minst kändisar sägs använda sig av metoden.

En brittisk politikers Twitterkonto ökade från 330 till 17.000 följare på en vecka. Bland de nya anhängarna fanns ett stort antal brasilianska porrstjärnor och argentinska Justin Bieberfans, skriver The Telegraph.

Den amerikanska presidentkandidaten Mitt Romneys konto på mikrobloggen svällde med 100.000 på en helg i somras. Hans kampanjstab förnekade att den köpt följare.

Men om det är lätt att åstadkomma fusk är det även lätt att avslöja det. Enligt brittiska företaget StatusPeoples program för att identifiera fejkade Twitterföljare är 70 procent av Barack Obamas 19 miljoner följare och 71 procent av Lady Gagas 29 miljoner antingen fejk eller inaktiva konton.

Carl Bildt har med samma mätmetod 72 procent fuskföljare/inaktiva och Jonas Gardell 69 procent sådana.

Många Twitterkonton är datorgenererade. Nästan alla konton har en liten andel fejkföljare, eftersom det är fritt fram för vem som helst att följa andra, till skillnad från hur exempelvis Facebook är upplagt.

 

Artikeln har rättats: Tidningen Östhammars Nyheter fick i den första versionen ett felaktigt namn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.