Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Övergrepp av en av Europas största tidningar”

Foto: Nattskiftet/Nixon Johansson/Annika Berglund.

Lisen Andréasson Florman, grundare av Nattskiftet, anklagar brittiska Daily Mail Online för förvanskning av en intervju om det sexuella våldet på Bråvallafestivalen.

Tidningen har medvetet förvanskat mina citat, stulit mina privata bilder och ljugit, skriver hon.

I ett inlägg på Facebook går Lisen Andréasson Florman till angrepp mot Daily Mail Online och den intervju som tidningen publicerade med henne tidigare i veckan.

”Vad ni än läst, så är jag inte ett offer för sexuellt våld den här festivalsommaren. Men i går blev jag utsatt för övergrepp av en av Europas största tidningar”, inleder hon inlägget.

Lisen Andréasson Florman är grundare av Nattskiftet, en organisation som arbetar med att skapa trygghet i natten, bland annat genom närvaro på festivaler.

Den gångna helgen var Andréasson Florman på Bråvallafestivalen för att arbeta med trygghetsskapande åtgärder.

Hon berättar att Daily Mail Onlines reporter kontaktade henne för att tala om händelserna under festivalen, där fem unga kvinnor anmält att de blivit våldtagna.

Men artikeln som senare publicerats är en förvanskning, enligt Andréasson Florman. Hon anser att tidningen målar ut henne som ett offer för sexuella övergrepp.

Andréasson Florman har i tidigare intervjuer berättat att hon blev omringad av tre män som betedde sig vidrigt. Men artikeln i Daily Mail Online inleds med beskrivningen att männen tagit henne hårdhänt på brösten.

”Det är inte sant. Jag har inte utsatts för något sådant. Jag blev konfronterad av ett gäng unga män som var hotfulla eftersom de visste vem jag var och för att de ogillar att jag tar ställning. Ingen rörde mina bröst. Som Daily Mail påstår i sin rubrik och artikel”, skriver Andréasson Florman.

Andréasson Florman har godkänt för DN att inlägget återges. Hon skriver att Daily Mail Online publicerat en sensationsartikel fylld av lögner, att de medvetet förvanskat hennes citat och stulit privata bilder.

I anslutning till texten har tidningen publicerat flera bilder från hennes Facebooksida. Vissa bilder är flera år gamla och har ingenting med hennes arbete att göra.

”Bilder på en ung människa i privata situationer. Bilder, som i Daily Mails kontext, är bilden av ett offer”, skriver hon.

Daily Mail Online är världens största engelskspråkiga nyhetssajt med över 200 miljoner unika besökare. Intervjun med Andréasson Florman har citerats av flera andra medier.

DN har varit i kontakt med reportern Ulf Andersson som genomförde intervjun. Han säger att han på grund av företagets policy inte kan kommentera.

DN har även sökt tidningens ledning, hittills utan framgång.

Det är inte första gången som Daily Mail Online kritiseras för sin rapportering av händelser i Sverige.

Tidningens rapportering av mordet på ett asylboende i Mölndal och de planerade attackerna på ensamkommande flyktingbarn i Stockholm har anklagats för att vara sensationslysten, invandringskritisk och för att innehålla direkt felaktigheter.

Att driva en process mot tidningen i Sverige är dock en omöjlighet, enligt Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert.

– Det är en väldigt stor och komplicerad apparat för den enskilda att försöka driva en process mot en tidning utomlands, säger Nils Funcke.

– Angående bilderna från Facebook kan det vara tal om en upphovsrättslig fråga. Man skulle kunna hävda att tidningen gjort intrång på ensamrätten. Men även det är en svår och långsökt möjlighet, säger Nils Funcke.

Vad kan man då göra?

– Inte mycket mer än att försöka starta en diskussion om hur de beter sig och försöka lägga på luren när de ringer. Men det är så klart inte lätt för den enskilda att känna till den pressetiska och publicistiska nivån på alla tidningar, säger Nils Funcke.

Skulle du ha ställt upp på en intervju med Daily Mail Online?

– Som regel skulle jag lägga på luren. Det blir inget seriöst i slutändan. De lever på snaskigheter i den publicistiska undervegetation de kommer ifrån. Lagvägen ska de inte stoppas, man kan inte förbjuda tidningar. Men naturligtvis ska de kritiseras.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.