Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/oversvamningen-kostade-venedig-miljarder/

Konst

Översvämningen kostade Venedig miljarder

Översvämningen inuti Markuskyrkan i Venedig den 13 november 2019
Översvämningen inuti Markuskyrkan i Venedig den 13 november 2019 Foto: Luca Bruno/AP

360 miljoner euro är den svindlande summa som senhöstens översvämningar i Venedig beräknas kosta, rapporterar Art Newspaper.

Siffran, nära 4 miljarder svenska kronor, är baserad på en första undersökning av vilka reparationer som måste göras av broar, vägar, belysning, stadens egna byggnader och museer.

Översvämningen var den värsta i Venedig på ett halvt sekel och drabbade 85 procent av staden. Vattennivån låg som mest 187 centimeter över normalt vattenstånd och i många byggnader låg vattnet kvar i tre dagar, till stor skada för både konstruktioner och installationer.

Värst skadad är den pampiga Markuskyrkan på St Markusplatsen, berömd för sina guldmosaiker och belägen på Venedigs lägsta punkt. Ett nytt system av ventiler räckte inte till, eftersom de bara skyddar mot vattennivåer på högst 88 centimeter ovan havsytan. Vreden är också stor över att lagunstadens extremt påkostade skyddsbarriär fortfarande inte är klar – ett projekt kantat av korruptionsskandaler, förseningar och kostnader på hittills över 60 miljarder kronor.

Översvämmade St Markusplatsen den 12 november 2019
Översvämmade St Markusplatsen den 12 november 2019 Foto: Luca Bruno/ AP

Enbart att återställa Markuskyrkans marmor- och mosaikbeläggningar lär kosta minst 30 miljoner kronor.  Nya vattenpumpar ska också installeras i katedralen, särskilt som klimatförändringarna lär orsaka fler och kanske ännu värre översvämningar i framtiden. Just klimathotet var ett återkommande tema på förra årets konstbiennal i Venedig, både i allmänhet och i synnerhet gällande den sårbara lagunstaden.

– Detta var en tragedi som vi bara väntade på, säger Carlo Alberto Tesserin i katedralledningen till Art Newspaper, bitter över att myndigheterna inte tidigare ägnat frågan den uppmärksamhet som hade kunnat förhindra katastrofen.

Den översvämmade St Markusplatsen den 15 november
Den översvämmade St Markusplatsen den 15 november Foto: FILIPPO MONTEFORTE, AFP

Alla kanalnära kyrkor i Venedig, inklusive dem på öarna i lagunen, har mer eller mindre omfattande skador, dock ej den lösa konsten. Till de värst drabbade kulturinstitutionerna hör annars Venedigs konservatorium, där flera tusen manuskript och notpapper vattenskadats. Även Judiska kyrkogården på Lido dränktes svårt.

Det italienska kulturdepartementet har lovat att skjuta till 20 miljoner euro i restaureringsbidrag, en summa som inte räcker långt. Olika insamlingar pågår i både USA och Europa för att rädda Venedigs rika kulturarv.