Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/pa-sparet-vinnarna-da-sprutar-adrenalinet/

Kultur

”På spåret”-vinnarna: Då sprutar adrenalinet

Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri.
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri. Foto: Bo Håkansson/SVT

Gunnar Wetterbergs motvilliga tyskkunskaper och Parisa Amiris träffsäkra Miami-gissning beredde vägen för duons andra raka seger i ”På spåret”.

– Till syvende och sist handlar det om att ösa ur bisarra kunskaper man hade sedan tidigare, säger Wetterberg.

TT Text

Att mästarna från 2017/2018 – Josefin Johanson och Johar Bendjelloul – kammade hem 40 poäng i ”På spåret”-finalen hjälpte föga när duon Amiri och Wetterberg stod för motståndet. De fick istället se sig besegrade av vinnarduon från förra säsongen, som vann finalen med en marginal på åtta poäng.

– Det är lite överväldigande, det hade vi inte vågat räkna med, säger historiken och författaren Gunnar Wetterberg.

Resan som skulle leda till ännu en pokal i bokhyllan började i Tel Aviv – och en stund senare konstaterade Wetterberg att det andra resmålet var Vimmerby efter en ledtråd om det tyska ordet för ”alltid”.

– Min mor var tysklärare och jag ville inte läsa något hon hade koll på. Men nu måste hon sitta i sin himmel och vara glad att jag klippte den, säger han.

Avgörandet kom när journalisten och programledaren Parisa Amiri snabbt svarade ”Miami” på tiopoängsledtråden i säsongens sista resmål.

– Jag var säker på att det var min historiska felryckning, säger hon.

”Förlåt Gunnar”, sa Amiri i programmet. Men ursäkten var onödig – hon hade gett rätt svar.

– Stress och press lockar fram någonting i mig, det är kul att se vad som händer med en i den situationen. Det kan gå helt åt andra hållet också, säger Amiri.

Fjolårets nykomlingar berättar att deras nyfikenhet och den trygghet de känner med varandra är framgångsfaktorn – men att nervositeten är oundviklig.

– När den där jingeln spelar i början av varje resa, då sprutar adrenalinet och pulsen rusar. Man kan försöka förbereda sig, men till syvende och sist handlar det om att ösa ur bisarra kunskaper man hade sedan tidigare, säger Wetterberg.

Att få upprepa segern smakar lite extra sött för Parisa Amiri.

– Jag har alltid varit en lillgammal liten plugghäst, så det är roligt att ha fått visa fler delar av min personlighet och mina intressen. En stor bonus är dessutom vad det betyder att någon som jag, med en utländsk förälder, syns på det här sättet i ett alltmer fördomsfullt samhälle. Det känns viktigt för mig, säger hon.

Andrev Walden: Det viktigaste i ”På spåret” är inte att vinna – utan att imponera