Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/palestina-planerar-alternativt-eurovision/

Kultur

Palestina planerar alternativt Eurovision

Brian Eno Foto: Janerik Henriksson/TT

Medan Israel denna vecka står värd för Eurovision Song Contest planerar palestinierna ett alternativ som man hoppas ska rikta strålkastarljuset mot den pågående israeliska ockupationen av Västbanken.

Rätta artikel

Uppdatering 190516 13.45: Texten har tillfogats en rättelse

Globalvision hålls på lördag, samma dag som finalen i ESC avgörs i Tel Aviv. Enligt arrangörerna är tanken inte att skapa en direkt motvikt till Eurovision, men att presentera ett ”positivt alternativ”.

Globalvision-fester kommer att hållas i bland annat Ramallah och Haifa samt i London och Dublin och bland dragplåstren finns brittiske artisten Brian Eno samt en rad framstående palestinska musiker. Inga europeiska tv-kanaler bevakar arrangemangen, som dock kommer att sändas via webben.

Utöver Globalvision har palestinierna höjt sina röster på andra sätt i samband med ESC. Bland annat har man uppmanat världsstjärnan Madonna att bojkotta sitt framträdande under finalen, och anti-ockupationsorganisationer har satt upp en enorm reklamskylt med sloganen ”Dare to dream of freedom”, en parafras på Eurovisions slogan ”Dare to dream”.

Rättelse: I en tidigare version av texten användes en felaktig bild