Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Paret Obamas officiella porträtt hyllas – och skrattas åt – i sociala medier

Barack och Michelle Obama framför sina officiella porträtt.
Barack och Michelle Obama framför sina officiella porträtt. Other: Andrew Harnik/AP

De officiella porträtten av Barack och Michelle Obama avtäcktes under måndagen på National Portrait Gallery i Washington. Redan har de otraditionella porträtten blivit föremål för beundran – och skratt. 

Det är amerikansk tradition att tidigare presidenter och deras makar får sina porträtt målade och hängda i The National Portrait Gallery i Washington D.C.

USA:s tidigare president Barack Obama, och hans hustru Michelle, valde dock en ny väg när deras porträtt skulle målas.

Barack Obamas porträtt föreställer expresidenten omgiven av en en blommande buske, och är målat av den framgångsrike svarte konstnären Kehinde Wiley. Porträttet av Michelle Obama är målat av den svarta konstnären Amy Sherald, som sin konstnärliga vana trogen målat landets före detta första dam i gråskala.

Porträtten har tagits emot övervägande väl – även om kritiker menat att bilden av Michelle Obama inte är särskilt lik den verkliga förlagan. Barack Obama själv sade vid avtäckandet av konstverken att porträttet av hans hustru ”fångar Michelles spektakulära grace, skönhet, charm och sexighet”. Han påpekade också att han utan framgång försökt få Kehinde Wiley att avbilda honom med lite färre gråa hårstrån och lite mindre utstående öron.

På sociala medier har många reagerat kraftigt på porträtten – med beundran, men också med humor. Bland skämten om konstverken återfinns referenser till ”The Simpsons”, Darren Aronofskys ”Mother!” och Vita husets tidigare pressekreterare Sean Spicer, som vid ett tillfälle gömde sig i buskaget utanför Vita huset för att undvika journalister. 

 

 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.