Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Partier vill se över tv-avgiften

Tv-avgiften måste göras om, kräver tre allianspartier. Frågan har blivit brännande efter att Radiotjänst börjat ta ut tv-avgift för smarta mobiltelefoner och datorer.

Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill att tv-avgiften nu ska snabbutredas. Partierna kräver samtidigt besked av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Hon måste få med sig finansminister Anders Borg (M) som enligt uppgift till DN stoppat en ändring av tv-avgiften av skatteskäl.

– Vi ska snart träffas på departementet och diskutera den uppkomna situationen. Jag utgår ifrån att alla fyra allianspartier ska kunna komma överens om att snabbt arbeta fram ett förslag som kan genomföras under 2014, säger Ulf Nisson (FP), vice ordförande i riksdagens kulturutskott.

Den senaste tiden har Radiotjänst fått in tusentals nya tv-avgifter genom att fråga personer om de har datorer, surfplattor eller en smart telefon som också kan visa tv-bilder. Agerandet ifrågasätts av experter, men Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson säger att myndigheten tänker fortsätta tills en juridisk prövning är gjord.

– Det är mycket olyckligt. Vi riskerar att undergräva förtroendet för public service, säger Ulf Nilsson som vill ha en fast tv-avgift i kronor för alla utom arbetslösa och studenter.

En sådan modell får stöd av And­reas Carlson (KD), talesperson i mediefrågor, som kräver att Lena Adelsohn Liljeroth agerar.

– Man bör ge en tydlig signal att lagstiftarens ambition inte är att jaga småföretagare med en dator eller enskilda med mobiltelefoner, säger han.

Även Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson, vill att kulturministern uttalar sig.

– Det är möjligt för henne att signalera till Radiotjänst att lagen kommer att ändras. Fram till dess ska vi inte plocka in tv-avgifter för datorer, surfplattor och smarta telefoner.

Men enligt Adelsohn Liljeroths pressekreterare Catharina Henriksson tänker inte kulturministern kommentera Radiotjänsts tolkning av lagen. Frågan om tv-avgiften utreds på kulturdepartementet.

I höstas presenterade Public service-kommittén ett förslag om att införa en tv-avgift efter inkomstens storlek. Men förslaget stoppades av finansminister Anders Borg. Orsaken var, enligt uppgift till DN, att en sådan konstruktion skulle kunna uppfattas som en höjning av inkomstskatten och därmed motverka jobbskatteavdraget.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.