Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Patti Smith ställer ut på Kulturhuset

På fredagen inviger Patti Smith sin fotoutställning ”Eighteen stations” på Kulturhuset Stadsteatern. Det är första gången den kända amerikanska artisten, författaren och konstnären ställer ut i Sverige.

Presskonferensen på Kulturhuset i Stockholm var ovanligt välbesökt, Patti Smith har varit många gånger i Sverige och har såväl en gammal som ung publik. År 2011 fick hon Polarpriset för sin långa karriär som rocksångerska och låtskrivare, men har på senare år fått ett nytt genombrott som författare till ”Just Kids”, om ungdomsåren med Robert Mapplethorpe.

Förra året gav Patti Smith ut ”M Train”, en mer fragmentarisk memoarbok om människor, tankar, händelser och resor som har format hennes liv. Det är foton ur denna bok som är basen i den vandringsutställning, som efter New York nu har landat i Stockholm.

– När jag började med ”M Train” hade jag ingen handling eller agenda. Då hade jag kämpat med kronologin i "Just kids" i flera år och ville göra en ansvarslös bok!

Patti Smiths ”mind train” tog hennes till många platser på jorden, dit hon rest med sitt band eller helt ensam - alltid med polaroidkameran i bagaget. Bilderna är bokens ”visuella bevis”.

– Det är saker som jag tycker är spännande och speciella för en plats. Jag älskar Yeats och la en blomma på hans grav i Drumcliffe och i Mexiko ville jag se Frida Kahlos kryckor.

Utställningen (till och med 19 februari) innehåller 100 fotografier, främst av sängar, gravar och caféer. Men också byggnader och landskap, jämte några porträtt av familj och vänner.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.