Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Paul Hansen tog bilden av Fabienne

Femtonåriga Fabienne dödades av polisen.
Femtonåriga Fabienne dödades av polisen. Foto: Paul Hansen
Förstapriset till Paul Hansen för bilden på den 15-åriga flickan Fabienne som dödades när polisen sköt vilt i luften under plundringarna i huvudstaden Port-au-Prince efter jordbävningen på Haiti är logiskt.

Tidigare har DN-reportern Michael Winiarski fått Stora journalistpriset för Årets berättare för sin text om händelsen.

– Ihop med Mickes berättelse får bilden ett sammanhang som gjorde den möjlig att publicera. Vi pratade naturligtvis om bilden men jag tvekade aldrig att skicka hem den, berättar Paul Hansen om bakgrunden till bilden som väckte debatt när den publicerades.

Paul Hansen understryker att han hade stort stöd av Fabiennes familj för en publiciering. Utan deras medgivande hade det inte gått.

– De hade en väldigt stark önskan om att hela världen skulle få veta vad som pågick i Haiti efter jordbävningen. För mig symboliserar bilden hur djupt ett land kan sjunka moraliskt av fattigdom och desperation.

– Till och med när hon ligger död plundras hon av desperata människor, säger Paul Hansen.

Paul Hansen vann förutom förstapriset för Årets nyhetsbild utland också Årets nyhetsreportage Sverige där han skildrar en helt annan verklighet än Fabiennes.

Paul Hansen hade inför kronprinsessans Victorias bröllop med Daniel Westling exklusivt tillträde att följa förberedelserna.

– Det var en stor händelse jag fick en bra access till. För en arbetarklasspojke från Partille var det väldigt intressant att följa kungligheter så nära.

– Det man kan säga är att de inte skiljer sig speciellt från mina kompisar i Partille.
Paul Hansen har genom åren fått många utmärkelser. Bland annat har han utsetts till Årets fotograf sex gånger och fick i fjol utmärkelsen ”Pictures of the year internationals” – världens bästa pressfotograf 2010.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.