Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Pelle Kanin får kritik: mobbar matallergiker

Other: Courtesy of Sony Pictures

Familjefilmen ”Pelle Kanin” anklagas för att skildra matallergi  ”hjärtskärande respektlöst”. Efter upprop på nätet och kritik på Twitter ber Sony och filmmakarna om ursäkt.

Filmen ”Pelle Kanin” bygger på Beatrix Potters klassiska barnböcker och handlar om hur den busiga kaninen Pelle tar sig in i Mr McGregors trädgård för att kalasa på grönsaker. Filmen har svensk premiär den 21 februari.

Men en scen har redan orsakat stark kritik från intressegrupper och föräldrar till allergiker, rapporterar Washington Post. I scenen kastar Pelle Kanin och hans snabbfotade vänner björnbär på Mr McGregor, fast de vet att han är allergisk mot björnbär. Ett björnbär landar i Mr McGregors mun och han håller på att kvävas innan han lyckas ge sig själv en adrenalinspruta.

Under hashtaggen #boycottpeterrabbit kallas nu Pelle Kanin för en matallergimobbare. Ett upprop på nätet menar att filmen driver med allergisjukdomens allvar och är ”hjärtskärande respektlös mot de familjer som har förlorat nära och kära i anafylaxi” (akut allergichock). Pelle Kanins ärkefiende McGregor beskrivs som en ”oskyldig allergisk individ som utsätts för risk”.

I söndags gick filmbolaget Sony Pictures tillsammans med filmmakarna ut med en officiell ursäkt, där de ångrar att de tog för lätt på Mr McGregors björnbärsallergi. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.