Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

PEN uppmanar till hårdare press mot Iran

Salman Rushdie.
Salman Rushdie. Foto: Shutterstock

Litteratur. Svenska och Internationella PEN uppmanar Sverige och andra västerländska länder att sätta press på Iran i fallet Salman Rushdie.

Förra veckan höjdes priset på Salman Rushdies huvud med drygt fem miljoner kronor. Det skedde bara en månad efter att EU och USA hävt handelssanktionerna mot landet.

– Just när det sker en avspänning i Irans relationer till omvärlden brukar förtrycket mot oliktänkande hårdna. Som om regimen vill visa att den inte har blivit mjuk, säger Ola Larsmo, ordförande för Svenska Pen.

Sedan tidigare har en religiös organisation i Iran fast- ställt belöningen för att döda Rushdie till motsvarande 28 miljoner kronor. Västerländska regeringar bör kräva att belöningen och fatwan upphävs en gång för alla, anser Pen – en uppmaning som också gäller Sverige.

– Precis som andra länder som vill göra affärer med Iran måste Sverige påminna sig om att det enda sättet att påverka regimen i det här fallet är ekonomin. Gör man business med Iran gör man det med ett land som har dömt en utländsk medborgare till döden för något han har skrivit, säger Ola Larsmo.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.