Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/pengarna-i-kulturstodet-racker-inte/

Kultur

Pengarna i kulturstödet räcker inte

Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet/TT

Mer än 900 miljoner kronor – så mycket har kulturskapare och arrangörer sökt i ersättning för uteblivet arbete. Men bara 500 miljoner kronor finns att fördela.

– Vi kommer inte att kunna möta behoven, konstaterar Konstnärsnämndens Anna Söderbäck.

TT Text

Ansökningstiden har gått ut för de 500 miljoner i krispengar som nu ska fördelas av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Svenska Filminstitutet och Författarfonden.

Av cirka 30 000 kulturskapare i Sverige har runt 3300 sökt Konstnärsnämndens särskilda krisstipendium, enligt en tidig beräkning. Ungefär 56 procent sökte det högsta beloppet, 50 000 kronor.

Men det står redan klart att de 70 miljonerna som Konstnärsnämnden ska fördela inte kommer att räcka långt, berättar direktören Anna Söderbäck.

– Det här är ju för små pengar för att riktigt kunna kompensera för det inkomstbortfall som har varit, både det vi har att dela ut, och det som Kulturrådet och Författarfonden har,säger hon.

Krisstipendiet gäller för förlorad inkomst 11 mars till och med sista augusti. De som hade sökt på onsdag morgon uppskattade sitt totala inkomstbortfall under den perioden till 304 miljoner kronor – men fick inte söka för hela beloppet. Totalt sökte man 125 miljoner kronor.

Musiksektorn står för ungefär hälften av ansökningarna till Konstnärsnämnden och bild- och formkonstnärer för cirka 26 procent, trots att det inte går att söka för förväntade inkomster. Det går heller inte att få ersättning om man redan har fått något av Konstnärsnämndens långtidsstipendier eller om man har mer än 50 procents ersättning via a-kassan.

– Tanken är att ingen kan bli hjälpt fullt ut, och alla kan inte bli hjälpta men så många som möjligt och på olika sätt, säger Anna Söderbäck, som berättar att de nu får ”massor av kritik”.

– Men det förstår vi, det är ett särskilt tillfälle när människor är jätteoroliga. Det handlar om människor som inte kan betala för hyran och maten.

Också Författarfonden ser ett stort behov. 438 ansökningar har kommit in, om sammanlagt 42 miljoner kronor, men endast 10 miljoner kan delas ut.

– Vi kommer att tvingas till hårda prioriteringar. Men vi är vana vid att det finns stora svarta hål att fylla, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Enligt Jesper Söderström ska man besluta om ett maxtak för ersättningen. Ambitionen är att pengarna delas ut om ungefär två veckor.

När ansökningstiden till Kulturrådet gick ut natten mot torsdag visar en första och preliminär sammanställning att drygt 2 100 ansökningar till ett sammanlagt belopp på 760 miljoner kronor lämnats in. Kulturrådet har 370 miljoner kronor att fördela till framför allt arrangörer för inställda evenemang fram till 31 maj. Som mest kan 10 miljoner kronor beviljas till en enskild part.

Precis som hos Konstnärsnämnden kommer hälften av ansökningarna från musikområdet. Scenkonsten står för cirka en fjärdedel av ansökningarna, och där har enbart privatteatrarna ett beräknat inkomstbortfall på 400 miljoner kronor.

TT: Hur ska ni fördela pengarna? Får alla berättigade dela på de pengar som finns?

– Det går inte att svara på exakt hur vi ska hantera översökningen, det återkommer vi till, säger generaldirektör Kajsa Ravin och framhåller att förordningen tar sikte på två saker: att stödet ska gå till dem som har störst behov av ekonomiskt stöd och att det ska fördelas mellan en mångfald av kulturella uttryck.

Kajsa Ravin betonar att det är viktigt att pengarna fördelas snabbt.

– Och snabbt för en myndighet är ju det mål som vi har kommunicerat tidigare – att få ut det kring midsommar.

Svenska Filminstitutet har fått ansökningar från 252 biografaktörer, 16 distributörer och 8 festivaler. De har utgått från schablonsummor, dock med ett tak på tio miljoner kronor. Det betyder att vissa mindre aktörer får upp till 75 procent av vad de brukar dra in, medan de stora biografkedjorna Filmstaden och Svenska bio inte ens kommer i närheten.

– Det har varit tillräckligt med pengar för att de ska överleva och det är vad man kan begära i sammanhanget. Men kulturdepartementet är medvetet om att om det här fortsätter så räcker de 50 miljonerna inte längre än till augusti, säger SFI:s vd Anna Serner.

Läs mer: Amanda Lind: ”Det är uppenbart att 500 miljoner inte kommer att räcka”