Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Per Gessle åker på sommarturné: Folk kan låtarna bättre än jag

02:10. Gyllene Tider, Roxette och Per Gessle. Han tar med sig låtar från tre karriärer på en ny soloturné. I sommar tänker Per Gessle även packa med sig ny soloplatta inspelad i Nashville.

Per Gessle släpper nytt album och åker på sommarturné 2017. Turnén blir en återblick på den fyra decennier långa karriären, kompletterat med sånger från skivan som spelats in under hösten i Nashville.

I sommar åker Per Gessle på turné ensam för första gången på tio år. Samtidigt kommer ett nytt soloalbum, som spelats in under hösten i Nashville.

– Jag bestämde mig i somras för att göra en svensk platta på egen hand, och det gör jag inte så ofta. Plattan består av låtar som jag skrivit under de senaste tio åren och lagt i högen med solomaterial. Jag vill ju turnera och eftersom jag kommit lite till åren ser jag det som en hyllning till mitt låtskrivande, som jag ju hållit på med sedan 1977, säger Per Gessle till DN.

Ambitionen med det nya albumet är att det ska vara likt ”Mazarin” som han släppte 2003. Det är mer texttungt än det han gjort med Gyllene Tider, och kommer att vara på svenska. Men Gessle är inte ute efter att släppa hitlåtar som passar på strömningssajter, i stället vill han göra ett helt album som håller ihop, både textmässigt och musikaliskt.

– Resonerar man så 2016 så tigger man ju om problem eftersom hela branschen i dag består av låtar. Men jag vill göra det på mina villkor, även om jag förstår det ologiska i resonemanget. Men det är lite ”take it or leave it”.

Att döma av tidigare skivsläpp så kanske många kommer att ”take it”?

– Är det något jag lärt mig så är det att inte ta ut något i förskott. Allting står och faller på sin egen kraft, och så ska det vara. Men jag vill göra någonting som är relevant för mig själv. Spelar jag med Gyllene Tider eller Roxette så är det enbart nostalgi i dag, och det är inget fel i det men jag vill göra på ett annat sätt nu.

För Per Gessle är det just nu solokarriären som får ta plats, men han utesluter inte att han kommer att spela igen i gamla konstellationer – i alla fall med Gyllene Tider.

– Roxette vet ingen vad som händer med eftersom Marie Fredriksson slutat att turnera och vi släppte en platta så sent som i våras. Så en ny platta är inte aktuell på länge, och jag vet inte om det blir något mer. Med Gyllene Tider vill jag jättegärna spela igen, men det känns inte superrelevant att göra nya låtar tillsammans. Men en nostalgiturné med dem kan man kosta på sig.

Sommarens turné har namnet ”En vacker kväll” och stannar till på 19 platser runt om i Sverige. Den börjar den 7 juli på Sofiero slott i Helsingborg, och kommer därefter bland annat att besöka Göteborg, Stockholm, Borgholm och Piteå, innan den avslutas på Sundbyholms slott i Eskilstuna den 19 augusti. Och fansen behöver inte oroa sig för att de inte ska få sin kvot fylld av nostalgi.

– Nej, det kommer man inte ifrån om man är i min ålder och har hållit på så här länge. Min publik vill ju höra de låtar som betyder någonting för dem, det är därför de köper biljetter. Så mitt jobb är att spela de låtar som publiken vill höra. Annars skulle folk bli tokiga.

Samtidigt kommer mycket av den musik som Per Gessle har gjort att spelas i andra tappningar än vad lyssnaren är van vid.

– Kärnan är ju jag, och om det sedan är ”Gå och fiska” eller ”It must’ve been love” så ska de in i en smältdegel och komma ut på ett nytt sätt. Det är spännande att se vad vi ska göra för någonting. Men jag har haft sådant flyt med mina karriärer att mycket av det jag gjort är allmängods. Då spelar det ingen roll om jag gör ”The look” på munspel, för folk tycker ändå det är kul, och kan ofta texterna bättre än jag kan.

Till det nya albumet har mycket av låtarna arbetats fram i studion, och det är först där det bestämts hur de ska låta.

– Det har varit väldigt kul att gå in i studion och inte ha ett facit på vad jag vill få fram. Det är ett enormt skönt sätt att arbeta.

På vilket sätt skiljer sig det här albumet från tidigare?

– Undermedvetet tror jag att man blir mer personlig och utlämnande när man jobbar som soloartist. Då har du ju inga andra åtaganden än att vara fair mot dig själv, säger Per Gessle.

– I Gyllene Tider har vi ju varit fem idioter som ska bråka hela tiden. Nu är det bara jag.

Turnéplan för ”En vacker kväll”

6.7 - Helsingborg - Sofiero Slott

7.7 - Oskarshamn - Latitud 57

8.7 - Örebro - Slottsparken

13.7 - Rättvik - Dalhalla

14.7 - Töreboda - Torget

15.7 - Karlskrona - Hasslöfestivalen

21.7 - Grebbestad - Tanumstrand

22.7 - Göteborg - Trädgårdsföreningen

23.7 - Fredrikstad - Månefestivalen

27.7 - Stockholm - Skansen

28.7 - Östersund - Storsjöyran

29.7 - Piteå - Pite Havsbad

1.8 - Borgholm - BorgholmS Slottsruin

2.8 - Malmö - Mölleplatsen

3.8 - Arvika - Arvika Hamnfest

11.8 - Halmstad - Brottet

12.8 - Linköping - Stångebro

18.8 - Uppsala - Botaniska Trädgården

19.8 - Eskilstuna - Sundbyholms Slott

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.