Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-det-ar-inte-for-tobaken-de-nu-fordoms/

Kultur

Per M: Små pipor till tröst och fördömelse

Sherlock Holmes rökte en mindre sorts pipa på tidiga illustrationer.
Sherlock Holmes rökte en mindre sorts pipa på tidiga illustrationer. Foto: Album / British Library

Kåseri. Synen på tobaksbruk har ändrats radikalt sen Sherlock Holmes och Churchills dagar, men även på annat.

Det har gått femton år sedan rökning på restaurang förbjöds. Förra sommaren utvidgades tobakslagen till att också inskränka blossandet på uteserveringar. Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna startar nu en informationskampanj om det förkastliga bruket av tobak i alla dess former och förpackningar – cigaretter, cigarrer, cigariller, pipor, vattenpipor, och e-cigaretter. Det är till och med restriktioner vad gäller snuskonsumtion.

Det senaste förbudet gör helt enkelt de flesta miljöer där folk träffas rökfria/rökberövade. Den knappa tiondel av befolkningen i Stockholm som fortfarande är dagligt hemfallen får alltså hålla sig hemma, eller odla det som Folkhälsomyndigheten redan lärt ut om ”social distansering” – även om ”fysiskt avstånd” är ett bättre begrepp.

Tobak var förvisso inte bra för vare sig hans hals eller hälsa, även om det var bödelns yxa som blev sir Walter Raleighs bane. Dock svårt att missunna denne elisabetanske poet, soldat, politiker, hovman och upptäcktsresande hans rökvanor: ”Min följeslagare under denna mycket olyckliga tid”, skrev han som minnesord till en av de pipor som tröstade honom under de många åren av fångenskap på Towern.

Raleigh introducerade rökning i England, men ingen annan britt förknippas så starkt med sina pipor som Sherlock Holmes. I Doyles berättelser och Sidney Pagets samtida illustrationer förekommer emellertid inte de saxofonstora snuggor som Basil Rathbone tyckte gav Holmes mer karaktär på vita duken.

I stället rörde det sig om ganska små, eleganta pipor. Av rökpipans femtiotalet formgivningar är det just en kort och lätt böjd accessoar jag själv föredrar. Modellen, Rhodesian, har fått namn efter Cecil Rhodes, främst förknippad med den apartheid som går stick i stäv med Black lives matter.

För all del, ingen kommer att vandalisera en staty av mig, med eller utan någon av mina ”Rhodesian pipes”. Däremot är faktiskt monument av Churchill i riskzonen, och det beror snarare på att han av somliga anses ha varit vän av eugenik än på hans ständiga sugande på sin stora corona-cigarr.

Men, rättvisa måste utkrävas, om så även retrospektivt. Vad har inte Alfons Åberg utsatts för i form av passiv piprökning av sin egen pappa?

Och blir sjuttiofemåriga Pippi Långstrump dessutom myndig må hon väl dra på sig sitt udda raffset och rida till uteserveringen.

Men hon bör lämna snuset hemma. Annars kommer Kling och Klang.

 

Läs fler kåserier av Per M, till exempel om vår tids mest försåtlige stalkare.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt