Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-det-ska-vara-spannande-att-flyga/

Kultur

Per M: Det ska vara spännande att flyga

Foto: Lasse Swärd

Kåseri. ”Ovanför er finns flytvästar och lustgasmasker”. Alla nödlandningar sker i hajfritt vatten. Ta bara ett djupt andestag.”

Ansedda brittiska dagstidningen The Guardian citerades flitigt när den sent i somras hävdade att Ryanair kommer att kalla Boeings flygplan 737 Max 8 för mer lugnande 737–800. Flygbolaget ska ha beställt över hundra av de bångstyriga maskinerna.

Detta är nyspråk enligt Orwell och helt i linje med president Trumps förslag om att flygplanstillverkaren efter katastroferna i Indonesien och Etiopien med 346 liv till spillo efter fel i nödsystemet borde göra en ”rebrand”, alltså en varusmärkesändring, av namnet.

Boeing ska dessutom konstruera om Max 8. Kommer detta att göra flygplanet mer katastrofobenäget?

Kanske det. Men glöm inte att det ska vara spännande att flyga.

Då menar jag inte bara de alltid oväntade men oavvisliga finstilt formulerade extraavgifterna för alla tillägg som kräver ett kreditkort men dock ger passagerarna rätt att andas ombord, utan också de framtida om att slippa maten och ha rätt att efter landning lämna planet, som redaktör Måns W skrev om på dessa sidor i slutet av juli.

Jag syftar inte heller till den känsla av negativ förväntan som kan angripa redan i avgångshallen. Ju fler minderåriga barn med föräldrar utan pli på avkommorna, desto större ofrivillig vakenhet i trånga seat 31 c utan möjlighet att ändra på ryggstödet.

Å andra sidan – det lär vara mindre farligt att sitta i bakre tredjedelen av planet när det helt säkert störtar, och om man inte fallit i sömn.

När ändå olyckan alltså ofrånkomligen inträffar, att barnskriken har fått piloten att helt förlora koncepterna och fattningen över manöverorganen, är du trots allt vaken. Och glöm inte den stora av kabinpersonalen försäkrade tryggheten - ”ovanför er finns flytvästar och lustgasmasker”. Alla nödlandningar sker i hajfritt vatten. Ta bara ett djupt andestag.”

Men, även om du som flygresenär känner dig utlämnad kan du ändå återta initiativet och vara din egen terrorist.

Systemen är ju sköra och lättstörda. Det icke-explosiva vattnet i flaskan du inte får ta med på planet ändrar inget, att man inte tillåts passera metalldetektorn med livrem, hängslen eller skor på sig är föga att orda om; säkerhetsvakterna som muddrar dig innan ombordstigning missar ändå dina farligaste och viktigaste vapen.

Det är mobilen som skänker makt.

”Om ni inte gör som jag säger slår jag på min iPhone och osäkrar min iPad så fort vi är i luften ...”.

Max 8?

Nej.

Mad Max på maximal höjd.