Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-en-arm-mindre-ar-inte-alltid-en-forlust/

Kultur

Per M: En arm mindre är inte alltid en förlust

Rick Allen i Def Leppard. Foto: Mark Shenley

Kåseri. Rick Allen är trummis med en arm i hårdrockgruppen Def Leppards. Fansen kallar honom The thunder god.

Det är med både saknad och viss lättnad jag lägger ifrån mig Niklas Natt och Dags nyligen utkomna ”1794”, den andra romanen i den såväl spännande som nedslående så kallade Bellman noir-trilogin. Här finns få som inte är skadade antingen på insidan eller till det yttre, eller både och.

Gustav III må ha vunnit sjöslaget mot ryssarna i Svensksund i juli 1790, men Niklas Natt och Dags hjälte Jean Michael Cardell förlorade vänster-armen.

Träarmen kommer senare dock väl till pass när han ska slå vett och sans ur busar i det forna Stockholms allt annat än romantiska gränder. Även om den ärrade kraftkarlen Cardell varken är hel eller särskilt ren har han hjärta gott nog att göra bra bruk av sin träprotes.

Cardells handikapp är förstås något annat och allvarligare än en lyxåkomma som min musarm – en sådan gör på sin höjd småsaker svårare, som att hantera en korkskruv eller lägga in rätt växel.

Det kan alltså vara värre, tänderna kan man ändå bara borsta med endera handen. Amiral Nelson förlorade sin högerarm i slaget vid Santa Cruz 1797. I bevarade dokument kan man se hur han försökt träna sig att skriva sin signatur med vänster hand, ingen lyckliggörande läsning.

Om än enarmad, och efter belägringen av Calvi några år tidigare dessutom enögd, vann Nelson icke desto mindre mot fransmännen och spanjorerna vid Trafalgar 1805. Han själv strök med på kuppen under detta sjöslag som var avgörande för Englands slutliga seger i Napoleonkrigen.

Tåga att göra det bästa av situationen visade också den österrikiske pianisten Paul Wittgenstein (storebror till filosofen Ludwig). Han blev skjuten i sin högra armbåge av ryssarna 1914 i ett av första världskrigets många slag i Polen. Stackaren blev inte bara krigsfånge i Sibirien, hans högra arm amputerades efter skottskadan.

Men Paul Wittgenstein gjorde dygd av nödvändigheten och fortsatte efter kriget karriären som pianist. Av flera betydande verk som specialskrevs just för honom är Maurice Ravels pianokonsert för vänster hand som Wittgenstein uruppförde i Wien i början av trettiotalet det mest välkända.

I senare tid och helt annan genre hittar vi Rick Allen, hårdrockgruppen Def Leppards trummis som 1984 blev av med vänsterarmen i en bilolycka. Med ett specialkonstruerat trumset där fotpedaler och elektronik kompenserar den förlorade armen fortsätter han att spela, The thunder god, som fansen kallar honom.

Enarmade överlevare alla.