Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-frals-oss-ifran-guds-uttolkare/

Kultur

Per M: Fräls oss ifrån Guds uttolkare

Christopher Hitchens.
Christopher Hitchens. Foto: Justin Williams/REX

Kåseri. För min ogudaktige och socialistiske morfar blev det förstås genant när tanterna i Husmodersföreningen började tissla

Jag växte inte upp i ett särskilt religiöst hem. Ändå förväntades det att jag skulle låta mig bli konfirmerad.

I slutet av sextiotalet i det kälkborgerliga Kristianstad krävde konvenansen detta om ens föräldrar tillhörde övre medelklassen. Kyrka och tro har haft hög status långt in i våra tider.

Jag lyckades emellertid förhandla mig fram till en kompromiss. Varje helg under våren skulle jag vara hos mina morföräldrar i grannstaden Sölvesborg, och på söndagarna gå på gudstjänsten i S:t Nicolai kyrka tillsammans med min morfar.

Detta skulle ge mig underlag för ett moget beslut om jag skulle åka eller ej till sommarlägret på Ivö för att konfirmeras.

För min ogudaktige och socialistiske morfar blev det förstås genant när tanterna i Husmodersföreningen började tissla: ”Har Gunnar Rosén blivit religiös på gamla dar? Han som svär hela tiden!”.

Att han gjorde mig sällskap på den hårda kyrkbänken är en av de mest osjälviska och lojala uppoffringar jag upplevt.

En stötesten jag snubblade på och som knappast bidrog till min frälsning var teodicéproblemet, som ju förutsätter Guds existens. Hur kan Gud vara såväl genomgod som allsmäktig och ändå tillåta allt elände?

Föreställningar som är svåra att förena. När Voltaire brottades med frågan blev han snarare deist än gudsförnekare. Han tvivlade inte på att någon skapat universum. Men den som gjort det struntade sedan i sin Skapelse. Bön båtar alltså föga.

Det anser dock riksdagsledamoten Roland Utbult (KD). I bland annat Det Stora Illustra Morgonbladet har han berättat att hans böner, förstärkta av också andras, blidkade en barmhärtig Gud att låta honom överleva covid-19.

Måhända en smula förmätet synsätt, med tanke på hur strängt Gud hittills hushållat med sin nåd till dem som drabbats. Flera hundratusen andra har inte möts av samma välvilja.

På Expressens kultursida förkunnar teologen Joel Halldorf att ”Gud ger ingen förklaring. För lidandet är inte ett problem eller dilemma; det är inte en enkel ekvation som vi kan lösa ut. Lidandet är ett mysterium. Och Guds svar är att sörja.”

Det är sådana resonemang som fick Christopher Hitchens, en av ”ateismens fyra ryttare”, att formulera sin aforism ”Hitchens’ razor”:

”Det som kan hävdas utan belägg kan förkastas utan belägg”.

Filosofen Bertrand Russell var inne på samma linje med sin himmelska tekanna – ingen skulle kunna motbevisa honom om han hävdade att det mellan Mars och jorden och runt solen snurrade en tekanna.

Det blev aldrig någon konfirmation den där sommaren.