Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-gott-pabra-trots-kritiken/

Kultur

Per M: Gott påbrå trots kritiken

En cavapoo.
En cavapoo. Foto: Rights Managed

Kåseri. Vanligen bryr jag mig inte när det blir tillökning bland Bernadotterna. Men när de har skaffat hund kan jag inte låta bli att läsa.

Odysseus, kungen av Ithaka, kom hem inkognito efter tjugo år av krig och irrfärder. Bara hans hund Argos kände igen honom. Men för att inte bli avslöjad kunde Odysseus inte ens klappa sin Argos, som hälsade med en allra sista svansviftning. Sorgligt så det förslår.

Det är nästan så att det hör till rollen att kungligheter, presidenter och premiärministrar ska hålla sig med hund. Listan kan göras jättelång. Det ligger till och med en hund begraven i Karlbergs slottspark. I den ligger Pompe som en påminnelse om stormakten som husse Karl XII krigade bort.

Jag tror det skulle avkrävas mig större möda att komma på alla namnen i nuvarande kungafamiljen än att hålla reda på när årsavgiften till Republikanska föreningen ska betalas. Kan alltså inte säga att jag vanligen bryr mig när det blir tillökning bland Bernadotterna.

Men även jag går i den monarkistiska fällan då och då. När jag ser en notis om att kronprinsessan Victoria, prins Daniel och deras två ätteläggar för någon vecka sedan skaffat hund kan jag inte låta bli att läsa. Jag blir i alla fall nyfiken på jyckens namn, kön och ras.

Hanen Rio, läser jag, är en så kallad cavapoo (den kan också heta cavoodle). Eftersom den är ett resultat av blandavel har det kommit kritik mot att ingen uppfödare av renrasiga hundar uppmuntrats kungligt.

Men jag, kuddhunden och den rumänska resandehunden föredrar förstås friska bastarder framför inavlade ädlingar. För hunden - i tiden.

En cavapoo är alltså en etablerad men inte rasregistrerad blandning av cavalier king charles spaniel och dvärgpudel. Den kung det syftas på är Charles II av England, Skottland och Irland, verksam efter Oliver Cromwell under restaurationen.

Verksam, förresten? Charles II var känd som ”the merry monarch”. Hellre än att sköta riket lekte han med sina hundar som fick följa med honom precis överallt, även när det var statsangelägenheter som behandlades.

Sir Winston Churchill menade att katter ser ned på medan hundar ser upp till en. Man skulle kunna tro att han med sin trotsiga karaktär snarast sökte sällskap av en butter bulldog under andra världskriget. Men hans Rufus var en liten pudel. Butlern serverade alltid Rufus mat först i det churchillska hemmet.

Så, även om unge Rio i somligas ögon bara är en byracka, har han ett gott om än inte blått påbrå.