Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-kan-hundar-rent-av-vara-religiosa/

Kultur

Per M: Kan hundar rent av vara religiösa?

Foto: Martina Holmberg / TT

Kåseri. Det närmaste jag anat av religiositet är när hunden avslutar sina perioder av skendräktighet med att vakta över gamla sockor och skor.

Det finns bland annat bomb-, bruks-, fyll-, gryt-, jakt-, fågel-, knark-, konjaks-, mögel-, mördar-, rondell-, spår-, sällskaps-, vakt- och vallhundar.

Framför allt finns trofasta hundar. Men trosvissa?

Jag ställde mig försiktigt frågan då lilla Vanessa, den rumänska resandehunden, än en gång sökte sig nära högtalarna när jag sent om aftonen spelade kyrkomusik från medeltid och renässans.

Resandehunden är förvisso delvis papillon. Men också papist? I lönn?

Det närmaste jag annars anat av religiositet hos henne är när hon avslutat sina perioder av skendräktighet med att vakta över och ömma för gamla sockor och skor, som vore de nedkomna genom något slags jungfrufödsel.

Vi ska ju komma ihåg att det är lika svårt för hundar att komma till himlen som för kameler att tränga genom nålsögat. Påve Franciscus lär visserligen ha tröstat en pojke som mist sin vovve med den vita lögnen att ”paradiset är öppet för alla Guds varelser”.

Men hans företrädare Benedictus XVI var mer dogmatisk; ett djur saknar själ och kan följaktligen inte aktivt älska Gud, och därför inte eller passera pärleporten till den stora rastgården hinsides.

En hund som ligger begraven förblir i jorden.

Överhuvud taget är de abrahamitiska religionerna över lag njugga mot hundar. Tredje Moseboken bjuder ord och inga visor om orenhet. Men Noa hade faktiskt två ur-hundar ombord.

Och även om många inom islam snarare ser hundar som haram än halal, nämns dessa fyrfotingar ändå med viss välvilja i tre av Koranens suror.

Nåväl, jag lyssnar ju själv på sakral musik utan att bli andligt anfäktad, så varför skulle resandehunden vara i riskzonen?

Istället riktar jag en frågande blick mot kuddhunden, som bland mycket annat är shih tzu. Alltså inget mindre än en tempelhund, en sådan som skulle hålla onda andar borta från diverse orientaliska föreställningsvärldars kloster och kultplatser.

Men det är inte onda andar som kuddhunden så ofta skäller på. Det är på andra hundar, jyckar som tror att de har lika stor rätt till våra kvarter som hon.

Som om inte ens den rumänska resandehunden hade samma rang som Hennes Höghet. Det finns något av snudd på gudinnelik självsyn över detta – ni ska inga andra hundar hava jämte mig!