Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-kan-man-lita-pa-siffrorna/

Kultur

Per M: Kan man lita på siffrorna?

Siffror utan mening på golvet i Rådhusets t-banestation.
Siffror utan mening på golvet i Rådhusets t-banestation. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kåseri. Vi får hela enkelt gå till Bibeln för att njuta siffror att vara säkra på. Det kan i alla fall vara mumma för numerologer.

En sak är viss - vi är alla i virusets våld. Kantänka inte jättefattiga och supersjuka men inte heller riktigt solventa och friska.

Eller varken-eller och både-och. Är jag förresten flockimmun som vantrivs i folksamlingar?

Men bortsett från att något otäckt surrar i luften är det inte mycket som är ristat i sten. Si och så många kommer att insjukna, rapporterna är lite olika från ena dagen till den andra. Av dessa smittade riskerar en och annan att trilla av pinn, om denne är över en ålder som inte måste vara samma sak som lastgammal.

Kulmen är nådd. Kanske. Här, men inte där, eller tvärtom. Färre får feber, eller blir det fler?

Vi får hela enkelt gå till Bibeln för att njuta siffror att vara säkra på. Det kan i alla fall vara mumma för numerologer.

Oomtvistligen är Uppenbarelseboken den tjugosjunde och avslutande boken i den följetong som är Nya Testamentet. Där står skrivet att när det sjunde inseglet bryts, då tystnar Himlen för en stund. Och lammen, får man förmoda, inför slutkampen mellan gott och ont.

Då har redan apokalypsens fyra ryttare förvandlat stora delar av Skapelsen till ett Jägersro som ska skövlas; man ligger i stort lika illa till vare sig det är den vita, röda, svarta eller gula kusen som hinner först. Dödligheten för alla är, på lång sikt, ändå hundra procent.

Det är därför inga problem för Döden att spela de svarta pjäserna mot hemkomne korsriddaren Antonius Blocks vita i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” från 1957 med nyligen bortgångne Max von Sydow i huvudrollen. Även om Döden inte får börja vinner Han ju i slutändan ändå.

Men Albertus Pictor skapade kalkmålningen ”Döden spelar schack” på 1480-talet, alltså nästan ett par sekel efter att korstågseran var över. Och Bergmans film, som är inspirerad av målningen och där Albertus är med, utspelar sig under digerdöden, i mitten på 1300-talet.

Dessutom kunde den gode Albertus inte spela schack. I vart fall har brädet han målade i Täby kyrka fem gånger sju rutor istället för de gängse åtta gånger åtta.

Inte en siffra rätt, men bra ändå.

Vill man i dessa virriga och virulenta tider muntra upp sig med ”det kunde varit värre” tar man fram sin Bibel och fördjupar sig i Uppenbarelseboken. Eller ser ”Det sjunde inseglet” på SVT Play till och med 8:e april.