Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-m-nu-ska-hundarna-hardbanta/

Kultur

Per M: Nu ska hundarna hårdbanta

Lathund.
Lathund. Foto: Helena Larsson/TT

Kåseri. Ett drygt ett och ett halvt kilo ska bort innan de kan flyga med oss till Frankrike. Det borde gå.

De två tjocksmockorna ska bli slanka som vinthundar.

Ganska snart är det nämligen dags för den stora förflyttningen till södra Frankrike och den långa sommaren. Färden dit företar vi numera med flyg, inte bil.

Men vi bokade biljetter för sent för att flygbolaget skulle kunna erbjuda husdjur möjlighet att åka i bur i särskilt uppvärmt lastutrymme. Däremot får kuddhunden och den rumänska resandehunden vara med i kabinen – om ingen av dem väger mer än åtta kilo (med väska).

Men det gör de. Det betyder att de har knappt nittio dagar på sig att bli av med drygt ett och ett halvt kilo var. Att banta runt ett kvarts hekto om dagen låter inte mycket. Men båda hundarna är falska bulimiker. De äter alltså för mycket men kompenserar inte för detta genom att klädsamt kräkas efteråt.

Så, nu är det slut med korv, leverpastej, lagrad ost, ragu bolognese, gräddglass och annat dejligt de är duktiga på att tigga till sig utöver den ordinarie hundmaten. Dagens nöje blir besöket på vågen, alla bevekande blickar till trots.

Det kunde vara mycket värre. Stackars Lajka hade idealvikten sex kilo när sovjeterna tvingade upp henne i Sputnik 2 som första rymdhund. Det räddade henne inte från att dö av värmeslag under färden. Bolsjevikerna hade struntat i att installera en fungerande temperaturanläggning.

Alla har inte haft samma problem. Milou har fått följa med Tintin på planet vart han än flugit i vida världen, ja, till och med till månen i professor Kalkyls raket, och alltid kommit ner med pälsen i behåll.

Och vad väger en varg? Cirka si så där åttio kilo. Ändå står kabinpersonalen alltid lika handfallen när Fantomen i sin civila skepnad Mr Walker tar med sig Devil på planet med ”Det är inte en hund, det är en varg” som enda förklaring.

Storleken har betydelse. Jag intervjuade en gång dåvarande överbefälhavaren Owe Wictorin. Han lider inte av övervikt. Men hade han vuxit en enda ynka millimeter till i unga år hade han överskridit längdgränsen på 191,5 centimeter som flygvapnet hade satt för den som ville bli stridspilot.

Jag noterar att både påskfastan och ramadan lämpligt nog inträffar under denna period när kuddhunden och resandehunden får nöja sig med mer andlig än lekamlig spis. Då heliga skrifter inte är ätliga tycks detta dem till ringa tröst.

Men frosseri är trots allt en av de sju dödssynderna. Och då vi båda är medskyldiga till vovvarnas vikt, avstår, rent solidariskt, jag från den ena av de två dagliga kardemummabullarna, och hustrun från prästosten.