Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Per M: Skymningen är bästa början

Kåseri. Många av de bästa låtarna handlar om natten. Inga förnumstigheter där.

Nu har solen gått ned innan klockan slagit 18 på kvällen, såväl i vår lilla sydfranska stad som i Stockholm. Det passar mig förträffligt. Jag ser ljust på den mörka årstid som nu stundar. Pär Lagerkvist har rätt, ”Det är vackrast när det skymmer”.

När det efter midnatt är medelhavsmörkt i Pézenas är det bara jag och de kringstrykande katterna och hundarna som är vakna, och endast deras ögon syns i de nedsläckta gränderna.

Det är snart femtio år sedan Pugh Rogefeldt vann mitt hjärta med ”Här kommer natten”, den som är ”kall och underbart lång” och har så mycket att ge. Och visst är det så att Stockholm, precis som Pugh sjunger, ”lyser i alla regnbågens färger”.

Det har gjorts en hel del andra versioner av låten. Pughs och Eldkvarns på ”Cirkus Broadway” är en hyllning med tyngd av de sena timmarna, och i Marie Fredrikssons tolkning är det hennes röst som ger sensuell karaktär. Detsamma måste sägas om Mimi Terris som gör sången svalt jazzig och elegant, medan Miss Lis kattaktiga stämma får den att bli mer än bara aningen ekivok.

Det har förvisso gjorts massor av sånger som hyllar dagsljuset och dumheter som livet på badstranden, men hur spännande är de? Många av de bästa låtarna handlar ju just om natten, dess löften och möjligheter. Thelonious Monks ”’Round Midnight” har en säregen stämning, och blir kanske allra mest suggestiv i Miles Davis inspelning.

Eller som den djupt saknade Lou Reed konstaterade: ”I want to have it all through night”.

Creedence Clearwater Revival var också rakt på sak: ”The Night time is the right time”.

Men om Van Morrison verkligen gillar läget i “Here comes the night” kan diskuteras, men så har han alltid varit en knepig jävel.

Här är det hur som helst långt från förnumstigheter som ”Morgonstund har guld i mund” som mest för tanken till ett tidigt tandläkarbesök för en omfattande lagning. Och vem vill som de engelska fåglarna äta mask till frukost, som det beskäftigt hävdas ”Early bird catches the worm”?

Nej, vi föredrar den gryning som de svage kallar skymning. Hellre ljusskygg än mörkrädd.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.