Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-svensson-camilla-lif-guidar-i-dodsskuggans-och-livsljusets-dal/

Kultur

Per Svensson: Camilla Lif guidar i dödsskuggans och livsljusets dal

Camilla Lifs Sommarprogam är förledande listigt och trivsamt, skriver Per Svensson.
Camilla Lifs Sommarprogam är förledande listigt och trivsamt, skriver Per Svensson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För några veckor sedan utsågs prästen Camilla Lif till en av ledamöterna i coronakommissionen. Hennes Sommarprogram är så förledande trivsamt att man först för sent inser att det är döden som är hennes ämne, skriver Per Svensson.

Camilla Lif är tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. Hon är också en rutinerad radiopratare, känd från ”Spanarna” och ”Tankar för dagen”.

Inledningsvis kan jag inte frigöra mig från tankarna på detta cv när jag lyssnar. Jag tänker att det låter precis som man kan förvänta sig att det ska låta när en präst med radiovana sommarpratar. Välfunna anekdoter som samtidigt ger en något att tänka på, en antydd berättelse om stökiga tonår, en lite överraskande knorr som visar att också en präst kan vara som alla andra, till exempel tokdyrka Prince.

Det är mycket proffsigt. Så där halvvägs in i programmet inser jag att det är mer än så. Det är en inbjudan till vandring i de svåraste av terränger.

Lif är en av ledamöterna i den coronakommission som regeringen tillsatt. Om pandemin talar hon dock inte i sitt Sommarprogram. Eller också är det just det hon gör när hon berättar om sin fars död och om hans längtan efter att få besöka Bounty-myteristernas ö Pitcairn i Stilla havet. Det man bespetsat sig på så länge kan bara glida förbi, utom räckhåll. De vi älskar kan plötsligt ha glidit bort.

Döden är hennes ämne. Man inser det först när det är för sent att värja sig, för Camilla Lif berättar så förledande listigt och trivsamt att man villigt låter sig guidas genom dödsskuggans dal. Hon talar lätt urskuldande om sin egen rädsla för döden (pinsam för en präst, mer än antyder hon), men också naket om hur hon tidigare i sitt liv varit nära att ge efter för dödens dragningskraft.  

Men framför allt vill hon övertyga oss om att ljuset också finns här i den dal som är vår, i en värld som inbjuder till äventyr och förundran och rymmer så mycket kärlek, till ett litet barn, till naturens alla konstigheter eller till en popstjärna som kompenserade sin blygsamma längd med höga klackar. Hon låter Prince få sista låten: ”Love... thy will be done”. Fint.

Läs mer:

Här är årets Sommarpratare 2020

Läs recensionerna av årets Sommar i P1

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt