Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-svensson-vad-asterix-kan-lara-oss-om-corona/

Kultur

Per Svensson: Vad Asterix kan lära oss om corona

Obelix och Asterix.
Obelix och Asterix. Foto: SF

I veckan dog Asterix skapare Albert Uderzo. Kan de tappra gallerna lära oss något om den nu pågående pandemin?

Hela Sverige har stängts ner. Hela Sverige? Nej, en inte så liten skidanläggning håller fortfarande öppet.

Kanske blir det bara en asterisk i historien om hur det nya coronaviruset erövrade vårt land. Eller också ett talesätt: ”De är galna, de där stockholmarna.”

Nå, i veckan gick Albert Uderzo bort, serietecknaren som tillsammans med René Goscinny, gav oss Asterix. Lämpligt då att påminna om en betydande pedagogisk insats. Seriealbumen har förmedlat kunskaper om historia, kultur, geografi, politik och språk till generation efter generation. Quod erat demonstrandum.

Kan de lära oss något också om den pågående pandemin? Självklart: Hur leva under belägring? Vikten av att hålla modet uppe också bakom karantänens palissader. Till detta en nyttig läxa: avfärda inte visselblåsare. Hövdingen Majestix har i decennier varnat för att himlen kan falla ner över våra huvuden. Han fick rätt.

I den lilla galliska byn kan vi samtidigt se hur vi inte bör bete oss i tider som dessa. Asterix och Obelix reser ohämmat kors och tvärs över hela den kända världen. Efter varje äventyr samlas byn till en stor grisfest, antikens after ski. Och, värst av allt, kulturföraktet kan ta sig nästan sölvesborgska former; barden tystad, bakbunden, upphissad i ett träd. De skulle bara veta vad vi vet: Man saknar inte Troubadix förrän scenen är tom.

Å andra sidan förstår man att de vågar ta sig friheter. De har ju vad vi än så länge saknar; trolldrycken Miraculix kokar, vaccinet.

Läs fler texter av Per Svensson och fler artiklar om det nya coronaviruset.