Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-t-ohlsson-de-dramatiska-dygnen-da-sverige-blev-sverige/

Kultur

Per T Ohlsson: De dramatiska dygnen då Sverige blev Sverige

Bild 1 av 4 Hösten 1918 var revolutionen nära. Den 14 november hölls ett nästan elektriskt laddat möte i ett överfullt Folkets hus i Stockholm där bland andra Hjalmar Branting talade. Upphetsade arbetare sjöng ”Internationalen” och ”Marseljäsen” och antog en resolution som bland annat krävde rösträtt för kvinnor och åtta timmars arbetsdag. Hade regeringen då utropat republik hade Sverige kastats in i ett inbördeskrig. Bilden är från Gustav Adolfs torg 5 juni 1917 när oroligheterna började trappas upp. I mitten syns hur Branting, som skyndat från Riksdagshuset, försökte lugna den uppretade folkmassan.
Foto: TT
Bild 2 av 4 Historieprofessorn Nils Edén var Sveriges statsminister 1918. Tack vare en skicklig manöver lyckades han öppna vägen till allmän och lika rösträtt – med hjälp av bundsförvanten Hjalmar Branting, Socialdemokraternas partiordförande.
Foto: TT
Bild 3 av 4 Sveriges svåraste tågolycka inträffade i Getå norr om Norrköping den 1 oktober 1918. Loket och sju vagnar störtade ner från flera meters höjd och fattade eld. Ett 40-tal passagerare omkom och lika många skadades.
Foto: TT
Bild 4 av 4
Foto: TT

I november 1918 var Sverige en hårsmån från revolution. Det rådde matbrist och spanska sjukan härjade medan rösträttsstriden kulminerade. Inför 100-årsminnet skriver författaren Per T Ohlsson om de turbulenta dagarna när den svenska demokratin föddes.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in