Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Per Wästberg: Akademien ska upp ur det här bottenläget

Foto: Fredrik Funck

Ledamoten Per Wästberg är försiktigt optimistisk om en lösning på det ”bottenläge” som Svenska Akademien befunnit sig i sedan i april i år. Han tror nu att två Nobelpristagare kan komma att utses 2019.

I en intervju som sänds på söndag i P1 beskriver Wästberg hur han i dag ser en pågående positiv utveckling inom Akademien:

– Jag tror att vi kommer att klara oss, men jag vill inte gå in på det i ett mycket känsligt läge som vi har precis just nu, säger han i intervjun med P1:s Martin Wicklin. 

Läs mer: Akademiens beslut: Katarina Frostenson bör lämna sin stol 

Per Wästberg tror dock att en lösning kan nås i närtid.

– Förhoppningsvis om ett par tre veckor.

Helt avgörande för att kunna nå ett eld upphör i skyttegravskriget mellan ledamöterna är frågan om huruvida Katarina Frostenson ska kvarstå i Svenska Akademien. Enligt uppgifter till DN ska diskussionen om Frostensons framtida ställning fortsätta under Akademiens sammankomst i kväll, torsdag,  i Börshuset. 

Planen är också att diskutera inval av ytterligare två ledamöter. Ambitionen är att dessa, likt Jila Mossaed och Eric M Runesson, ska tillträda vid högtidssammankomsten den 20 december. I en intervju med DN:s Hugo Lindkvist efter Akademiens förra möte, den 4:e oktober, ville den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson dock inte svara på vad ledamöterna kommit fram till kring Frostenson:

– Den problematiken är inte avslutad. Men vi har kommit en bra bit på väg mot en samsyn om hur vi ska lösa det och om det var tillräckligt, sade Anders Olsson då.

Han uppgav då samtidigt att ledamöterna hade lyckats enas.

 – Alla ledamöter var aktiva i detta samtal. Och även de som ställt sig vid sidan om arbetet, som inte var fysiskt närvarande. De hade lämnat in sin röst. 

Anders Olsson underströk också att Katarina Frostenson inte mot sin vilja kan bli tvungen att lämna Svenska Akademien.

– Det är klart att det är hennes val också det här. Så är det ju. Vi kan inte tvinga ut någon (...) Hon måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte.  

Wästberg uttrycker i P1-intervjun ändå förhoppningar om att Svenska Akademien ska kunna utse nya Nobelpristagare i litteratur redan 2019.

– Vi har gott hopp om att vi nästa år i oktober kommer att utnämna och utvälja två Nobelpristagare. Jag vill att – med alla möjliga, tänkbara medel – Akademien ska upp ur den här krisen, upp ur det här bottenläget, understryker han i radiointervjun som i sin helhet släpps som podd under fredagen och sänds i radio på söndag. 

Läs: Anders Olsson: ”Akademien var på väg att gå under den här veckan” 

Läs mer: Jila Mossaed och Eric M Runesson nya ledamöter i Svenska Akademien 

Björn Wiman: Det var Akademiens sista chans att leva vidare 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.