Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Per Wästberg om invalen: ”Båda tagna på sängen”

Akademiledamoten Per Wästberg.
Akademiledamoten Per Wästberg. Foto: Fredrik Persson/TT

Svenska Akademien fortsätter att lämna olika uppgifter kring om nya inval gjorts.

Per Wästberg vidhåller att invalen är gjorda – men att personerna ännu inte tackat ja.

Andra ledamöter dementerar: ”Det finns bara ett besked: vi har inte gjort några inval ännu”, skriver ständige sekreteraren Anders Olsson till DN.

Efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien kom motstridiga uppgifter om huruvida man hade klarat sitt nästa mål: att välja in ytterligare två nya ledamöter.

Ledamoten Per Wästberg sade inför ett samlat pressuppbåd att ”det blir inval” men betonade att kungen först måste ge sitt godkännande.

Kort därefter lämnade den ständige sekreteraren Anders Olsson Börshuset. På DN:s fråga om nya inval gjorts svarade han: ”Nej, det har vi inte gjort.”

Läs mer: Motstridiga uppgifter om nya inval i Svenska Akademien 

På fredagen gick uppgifterna fortsatt isär. Per Wästberg skrev till DN att invalen i princip är färdiga:

”Inte konstigt. Två valdes in. Men valet är inte helt avklarat – där har Anders O rätt. Den ena är på utlandsresa och kunde ej kontaktas. Den andra vill ha betänketid till måndag. Båda tagna på sängen. När de förhoppningsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmeddelande”, skriver Per Wästberg.

Ledamoten Peter Englund, som tidigare i år lämnade arbetet, skriver att han deltagit i invalen:

”Det enda jag kan säga är att jag har deltagit i kvällens inval med insända röster. Övriga frågor är jag rädd att du måste ställa till Anders Olsson”, skriver Peter Englund.

Men uppgifterna om att inval är gjorda dementeras fortsatt, både av den ständige sekreteraren och av ledamoten Horace Engdahl.

”Det finns bara ett besked: vi har inte gjort några inval ännu”, skriver Anders Olsson till DN.

Horace Engdahl menar samtidigt att flera delar återstår:

”Det är en rad moment som ska klaras av innan ett inval är fullbordat, och det är ingen annan råd än att vänta tills de alla har gåtts igenom”, skriver Engdahl.

Svenska Akademien består i nuläget av fjorton ledamöter varav fyra inte deltar i det ordinarie arbetet.

I slutet av förra veckan offentliggjordes att poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson valts in i Akademien. De väntas ta sitt tillträde vid högtidssammankomsten den 20 december.

Läs mer: Akademiens beslut: Katarina Frostenson bör lämna sin stol 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.