Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Per Wästberg: Två kvinnor offrades – en skamfläck på Svenska Akademien

I en kommentar till Svenska Dagbladet skriver Per Wästberg att det är ”en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort” att Sara Danius och Katarina Frostenson lämnat Akademien.

Efter torsdagkvällens dramatiska händelser i Börshuset, där Sara Danius klev ner från sin roll som ständig sekreterare och lämnade Svenska Akadamien och Katarina Frostenson lämnade sitt arbete i Akademien, uttalar sig akademiledamoten Per Wästberg i Svenska Dagbladet.

”Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid”, skriver han i SvD, och fortsätter: 

”Måhända var beslutet en nödvändig kompromiss för att få arbetsro och komma igång med vår omfattande verksamhet. Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!”

Per Wästberg, som alltså ställt sig på Sara Danius sida i den pågående konflikten, avslutar sitt uttalande med orden: 

”Akademien och Nobelpriset är viktigare än enskilda ledamöters väl och ve. Därför hoppas jag att de avhoppade återvänder och att inga fler utträden sker – nu när Katarina Frostenson sent omsider lovat att på obestämd tid inte delta i arbetet.”

Per Wästberg har suttit i Svenska Akademien sedan 1997. Den senaste veckan har en öppen konflikt rasat inom Akademien, med anledning av DN:s granskning av den så kallade Kulturprofilen, som anklagats för att ha begått övergrepp mot ett flertal kvinnor. Själv nekar han till anklagelserna.

Under torsdagkvällen hölls ett nästan tre timmar långt möte i Börshuset, som avslutades med att Sara Danius berättade för medierna utanför att hon upphör att vara ständig sekreterare och lämnar Svenska Akademien. Även Katarina Frostenson lämnar, som Wästberg säger ”på obestämd tid”, sitt arbete i Akademien.

I ett sms till DN under torsdagkvällen skrev akademiledamoten Sara Stridsberg: ”Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.