Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Per Wästberg: Vi är inga moralpoliser

01:26. Kulturprofilen har i 30 år drivit Klubben, centrum för svensk finkultur. Nu vittnar 18 kvinnor om att han utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, bekräftar i en intervju med DN att anklagelserna mot Kulturprofilen var kända redan för 20 år sedan. Han menar dock att uppgifterna bara var lösa rykten och uppger att Kulturprofilen försvarades av en annan ledamot. 

Författaren Per Wästberg ställer för första gången upp på en längre intervju efter DN:s granskning av den Kulturprofil med nära band till Svenska Akademien som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier.  

Per Wästberg blev ledamot i Svenska Akademien i december 1997. Drygt ett halvår dessförinnan hade Expressen för första gången publicerat uppgifter om att flera kvinnor anklagade Kulturprofilen för övergrepp, uppgifter som även framfördes i ett brev till dåvarande ständige sekreterare Sture Allén.

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofilen har utsatt oss för övergrepp

Vid tre tillfällen (2007, 2011 och 2013) har Wästberg nominerat Kulturprofilen för en kunglig orden. Han har hållit föredrag på Klubben vid ett par tillfällen samt medverkat i bokläsningar. Wästberg berättar att han också träffat Kulturprofilen vid Akademiens avslutningsmiddagar men att de inte haft en nära vänskapsrelation.

Men du har nominerat honom tre gånger till den kungliga orden. Varför?

–  Han och hans klubb har utgjort ett högkvalitativt och värdefullt inslag i Stockholms kulturliv. Det står jag fortfarande för, men då visste jag inte allt detta som nu kommit fram. Det är lätt att vara efterklok, men samtidigt meningslöst. 

Ni hade ingen nära relation, och du var inte i den nära kretsen på Klubben, men ändå rekommenderade du honom tre gånger. Varför?

– Jag har bara hållit två föredrag på Klubben men jag har tidigare varit där då och då. Nu har jag kanske inte varit där på tre år men jag har följt på hemsidan vad han har gjort och träffat de som uppträtt där. Jag var helt på det klara med hans insats även om jag inte tillhörde den nära kretsen.

Du blev invald i Svenska Akademien i december 1997. Bara några månader hade då gått sedan de första anklagelserna blev kända.

– Det hade bara gått några månader sedan Expressens publicering, ja.

Precis. Var du medveten om anklagelserna mot Kulturprofilen vid den tiden?

– Ja… jag kände honom ännu mindre då men jag var medveten om uppgifterna i Expressen, förfärades av det och hoppades att det skulle vara varning nog för honom att sluta. 

Läs mer: Två kvinnor polisanmäler Kulturprofilen

– Mellan oss så att säga... Något du ännu inte kan skriva om, det är ju att en ledamot försvarade honom till ”the bitter end”. Personen ville inte höra talas om det här när jag eller andra påpekade misstankarna.

Ni påpekade alltså det här?

– Jaja, men då blev personen rasande.

Vad sade personen?

– Att det var lögn och förtal. Det var en väldigt besvärlig situation.

Vad gjorde Akademien och dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén åt detta?

– Nej, Akademien gjorde väl ingenting. Det var frågan om någon som inte var ledamot. Man ansåg väl då att man inte kan hålla på med icke-ledamöters beteende. Särskilt som den person som är närmast honom i Akademien tyckte att det hela bara var illvilligt förtal. Det är inte lätt.

Fanns det ingen diskussion om att avsluta samarbetet redan då, 1997?

– Nej, inte vad jag kommer ihåg. Eller det tror jag inte egentligen. Jag var tekniskt sett inte med förrän 1998 egentligen men det kan jag inte påminna mig om att det fanns.

Varför inte?

– Nej, jag tror man tog det här som lösa rykten som inte hade bekräftats. Vi hade inga bevis då. Det är lätt att vara efterklok men då visste vi ju inte.

Men det fanns ju flera uppgifter. Det hade kommit ett brev till Sture Allén där uppgifter om anklagelserna fanns med. Kunde man inte agerat på något annat sätt? 

– Ja visst. Klart man kunde ha gjort det, men nu skedde det inte.

Känner du något ansvar för det i dag, 20 år senare?

– Det är en besvärlig fråga, men varken jag eller mina närmaste hade råkat ut för detta. Jag har aldrig sett eller hört honom förgripa sig på någon. Jag stod också bara där med antydningar att gå på.

– Jag kan bara nu, i efterklokhetens efterhand, beklaga i högsta grad allting, därför det som han har gjort är för mig obegripligt, förfärande och oförlåtligt.

Vilket ansvar har ni ledamöter som kände till de här anklagelserna men ändå var med på att samarbetet fortgick?

– Jag tycker det är en retorisk fråga. Vilket ansvar har man att undersöka vad som väl uppfattades som lösa rykten? Vi är inga moralpoliser trots allt. Det måste andra göra. De måste anmäla och agera. Återigen, kom ihåg att han inte var en ledamot av Svenska Akademien. Om han hade varit det hade saker stått i en helt annan dager. 

Läs mer: Ludwig Schmitz: Tiden på Klubben präglades av förakt och svaghet

Läs mer: 18 kvinnor anklagar Kulturprofil för övergrepp

Läs mer: Kulturprofilen polisanmäld av två kvinnor

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.