Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-21 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/per-wastberg-vi-uppmanar-frostenson-att-lamna/

Kultur

Per Wästberg: Vi uppmanar Frostenson att lämna

Katarina Frostenson
Katarina Frostenson Foto: Hugo Nabo

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.

Rätta artikel

DN har tidigare, med hänvisning till flera källor, berättat att en majoritet inom Svenska Akademien förra veckan ställde sig bakom en avsiktsförklaring om att Frostenson bör lämna sin stol. Det möjliggjorde i sin tur invalet av de två nya ledamöterna Jila Mossaed och Eric M Runesson. 

Nu ger ledamoten Per Wästberg fler detaljer om vad han kallar ”resolutionen” i P1:s Söndagsintervjun:

– Vi har godkänt en resolution där vi uppmanar henne att frivilligt omgående utträda. Den resolutionen kommer att publiceras offentligt om några dagar, säger han i intervjun.

Enligt Wästberg är Akademien ”så gott som enig” kring resolutionen.

– Den finns två reservanter, annars är det enigt, säger han.

Läs mer: Per Wästberg om invalen: ”Båda tagna på sängen” 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger dock till Sveriges Radios Kulturnytt att det ”inte alls är säkert att resolutionen kommer att offentliggöras”.

Katarina Frostenson är gift med Jean-Claude Arnault som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt.

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till krisen inom Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Något som fick Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I advokatutredningen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

I våras kom sedan beskedet om att Katarina Frostenson inte längre deltar i Akademiens arbete.

Anders Olsson har sagt till TT att Frostenson inte kan återvända till arbetet i Akademien utan vidare.

– Vi har löst en rad andra problem här, men det är mycket som återstår vad gäller hennes ledamotskap. Hon har valt att ställa sig utanför arbetet och det gäller fortfarande, sade han till TT den 7 september.

Anders Olsson har tidigare också sagt till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja:

– Vi har redan tagit ställning i uteslutningsärendet och det gjorde vi i våras. Hon måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte.

Läs mer: Motstridiga uppgifter om nya inval i Svenska Akademien