Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Pernilla Ouis: Att tv-serien kallas ”Skam” blir alltmer obegripligt

Sana i norska ”Skam” blir mer än bara sin religion.
Sana i norska ”Skam” blir mer än bara sin religion. Foto: SVT

Pernilla Ouis, docent i hälsa och samhälle skriver om tv-serien ”Skam” inför det sista avsnittet den 27 juni.

Detta har vi inte sett i den fjärde och sista säsongen av ”Skam”:

Föräldrar som förtrycker och begränsar sin dotter utifrån traditionella, patriarkala normer. Inte heller har vi sett en ung muslimsk tjej som ingenting hellre vill, än att leva som alla andra västerländska, liberala ungdomar. Islam har inte blivit gestaltad som en homofobisk och hatisk religion. Och även om sista avsnittet inte har sänts ännu, så kommer vi förmodligen aldrig få se Sana utan hijab. Hon kommer nog inte heller – till mångas besvikelse – att ”hooka” med Yousef, men där kan jag ju ha fel.

Alla våra förutfattade meningar om islam, muslimer och deras relationer har alltså kommit på skam. I ”Skam”. Men detta har vi fått se:

En intelligent, charmig och troende ung kvinna med stor integritet. Sana har med sin svarta humor – och sitt humör – gett oss viktiga insikter om att det finns så många olika sätt att vara ung på i dag. Det är en fördom att ungdomar bara är intresserade av sex! De som inte kan, vill eller får ha en sexuell partner i unga år skildras alltför sällan i medierna.

Vi har fått se att unga människors relationer kan handla om helt andra värden. Om man skulle sammanfatta säsongens mest centrala tema är det nog vänskapen som framträtt tydligast. Det är med stor ömhet jag tänker på den förtrolighet som utspelas mellan Isak och Sana, eller den förlåtelse och lojalitet som tjejgänget uppvisar trots Sanas ganska fula intrigerande.

Vi har också för första gången någonsin, tror jag, sett kärleksfulla, muslimska föräldrar på tv. Vi har fått inblick i en muslimsk familj med goda och onda sidor, precis som alla andra familjer. Att Sanas mamma inte bär slöja i hemmet, visar en vanlig situation numera: att barn med migrationsbakgrund ofta blir mer religiösa än sina föräldrar.

Vi har också bevittnat något unikt: att islam porträtteras som en rationell, humanistisk och demokratisk religion, utan att islam för den skull har skönmålats i serien. Detta är helt enkelt den islam som Sana tror på, och förmedlar till publiken. Islam är ju ingenting annat än det muslimer gör sin religion till, och hennes islam är därför lika giltig som någon annans.

Att vara muslim på det sätt som Sana är, är en bland många valbara ungdomsidentiteter i dag. Islam tål att diskuteras och ifrågasättas med den självklarhet som ungdomarna i ”Skam” gör. Islam normaliseras när bönen, fastan och islamiska högtider framställs som en naturlig del i vardagen. Problemet är bara att det de unga har förstått sedan länge, tar mycket längre tid för den äldre generationen att fatta.

Läs mer: En grundkurs i ”Skam” – allt du behöver veta om den norska succéserien

Sana, som muslimsk tjej, blir ändå till sist mer än bara sin religion: en levande ung människa som känner och tänker. Ett enkelt budskap om att vi alla är människor. Det är vackert. Att den här serien kallas för ”Skam” har blivit alltmer obegripligt för mig, när allt den gör är att visa är hur hedervärda samtidens ungdomar är, vare sig de vill supa och knulla, eller vara religiösa och avhållsamma.

Ingen skam i något av detta alltså, oavsett val.

Pernilla Ouis

Docent i hälsa och samhälle, inriktning etniska relationer. Vikarierande föreståndare på Centrum för Sexologi och Sexualitetsstudier, Malmö högskola.

Sana har med sin svarta humor – och sitt humör – gett oss viktiga insikter.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.