Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/personalen-ansluter-sig-till-klimatprotest-pa-british-museum/

Kultur

Personalen ansluter sig till klimatprotest på British museum

Aktivister på British museum under Trojanska hästen-protesten i förra veckan.
Aktivister på British museum under Trojanska hästen-protesten i förra veckan. Foto: Martyn Wheatley

Efter nästan en vecka av protester på British Museum i London, mot museets sponsoravtal med oljebolaget BP, tar nu också personalen ställning mot bolaget. 

TT Text

Lokala medlemmar i den fackförening som organiserar 4.000 arbetare på kulturella arbetsplatser runt om i Storbritannien kräver att ledningen ska bryta avtalet med BP och erkänna klimatkrisen.

”Som en offentlig institution är British museum skyldigt sin personal, sina besökare och sin framtid att ta sitt ansvar i vårt samhälles hittills största utmaning”, sade de i ett uttalande, enligt The Guardian.

Protesterna inleddes med att en gigantisk trojansk häst smugglades in på gården, som en markering mot att BP stöttade en utställning om det antika Grekland. I helgen deltog över 1.500 människor i protesterna, och ockuperade museets salar.

Allt fler kulturella institutioner i Storbritannien har den senaste tiden engagerat sig för att stoppa företag med fossila bränslen från att sponsra kulturen. Nyligen bröt till exempel Royal Shakespeare Company sitt avtal med BP.

Museet uppger att de kommer att fortsätta samarbeta med facket och de anställda.

Läs mer

Miljöaktivister ockuperade British museum i London