Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/peter-bjorn-and-johns-glada-pop-far-en-annan-ton-av-varldslaget/

Skivrecensioner

Peter Bjorn and Johns glada pop får en annan ton av världsläget

Peter Morén, John Eriksson och Björn Yttling i Peter Bjorn and John.
Peter Morén, John Eriksson och Björn Yttling i Peter Bjorn and John. Foto: Johan Bergmark

Även om Peter Bjorn and John inte alltid har så mycket att säga är deras pophantverk oklanderligt. Och mot bakgrund av covid-19 hörs plötsligt ett nytt vemod hos dem.

Omslaget är mycket vackert. De tre musikerna står med sina instrument på en klippa och blickar ut över ett surrealistiskt alplandskap. Pressmeddelandet är glatt, bandet meddelar att skivan har en ljus ton och handlar om människor som söker efter färg i en mörk värld. USA-turnén var tänkt att inledas i Los Angeles nästa vecka. I helgen skulle de ha spelat i Berlin.

Skivan låter plötsligt vemodig och de medryckande refrängerna och klistriga melodislingorna känns som ett krampaktigt kompenserande. Det var inte så det var tänkt, men det gör verkligen inte musiken sämre. Världsläget lägger en fin sordin på trions ibland lite väl lättsamma retropop, det får mig att höra seriositeten, uppfatta nyanserna.

För produktionen och låtskrivandet är det inget fel på här. Problemet är nog att Peter Bjorn och John inte alltid har något att säga. Ibland hjälper verkligheten till.

Bästa spår: ”Simple song of sin”

 

Läs fler musikrecensioner av Po Tidholm, till exempel om hur Real Estate spelar allt bättre.