Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 00:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/peter-englund-min-hustru-blev-varnad-for-kulturprofilen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Peter Englund: Min hustru blev varnad för Kulturprofilen

Peter Englund.
Peter Englund. Foto: Eva Tedesjö

Peter Englund hade hört ryktena om kulturprofilen Jean-Claude Arnault, men insåg inte allvaret förrän skandalen var ett faktum.

– Jag har känt mig väldigt naiv, säger han till TT.

Det har gått snart ett år sedan 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp och trakasserier. Mannen tillbakavisade alla anklagelser.

Nyheten försatte den anrika institutionen i en djup kris. Efter det har fyra ledamöter utträtt ur Akademien samtidigt som tre ledamöter (däribland Peter Englund) har lämnat arbetet – men inte sina stolar.

I dag säger Peter Englund, som mellan 2009 och 2015 var ständig sekreterare i Akademien, att han hade hört rykten om Jean-Claude Arnault, men inte förstått att grova övergrepp dolde sig bakom skvallret.

– Jag tror att vi alla togs på sängen av det. Jag hade hört ryktena, men ingenting om de här sakerna – ett brottsligt beteende. Jag har aldrig varit på Kulturprofilens klubb – som historiker boende i Uppsala är man lite off. Det intressanta var att min hustru blev varnad för honom, hon hade hört talas om honom innan jag hade gjort det, berättar han.

Läs mer: Peter Englund: Människan har en kolossal kapacitet till våld 

När avslöjandet gjordes var Peter Englund direktör i Svenska Akademien, ett uppdrag som cirkulerar mellan ledamöterna under året.

– Jag hade möjlighet att följa det som hände när allting brakade löst väldigt nära. Därifrån har jag en tydlig bild, men sedan blev det lite annorlunda under våren, de där hemska månaderna fram till april. Då var jag mer en vanlig ledamot och där var det mycket som jag, det känner jag själv, inte förstår.

Mer vill han inte avslöja. Peter Englund har visserligen lämnat arbetet i Akademien, men håller fortfarande hårt på tystnadsplikten som följer med uppdraget som ledamot.

– Men jag kunde aldrig drömma om att jag när jag tog inträde ett antal år senare skulle sitta vid ett bord och diskutera uteslutning av en annan ledamot – att det skulle gå så långt. Och dessutom en ledamot jag har haft ett väldigt gott samarbete med och stor respekt för.

Läs mer: Lena Andersson: Det är för högmodsbrott man vill straffa Katarina Frostenson 

Ledamoten han talar om är Katarina Frostenson, som nyligen uppmanats att frivilligt lämna sitt uppdrag i Akademien. Vad som kommer att hända i fallet Frostenson vet Peter Englund inte.

– Det har jag ingen aning om, inte en susning. Men det går inte att det hela fortsätter i något slags permanent kris, det måste få något slags avgörande. So oder so. Men det där har jag inte längre någon insyn i.

TT: Du får inte all information längre?

– Nej, det får jag inte. Men det kan jag inte gnälla över, har jag lämnat arbetet så har jag lämnat arbetet. Jag har inga förmåner, jag får inga arvoden och en massa information får jag inte ta del av.

Vad gäller sin egen framtid i Svenska Akademien är Peter Englund svävande. Kommer han att begära utträde ur institutionen eller inte?

– Jag har ingen aning. Men jag kände väldigt tydligt att beslutet att lämna arbetet var lätt att fatta, också utifrån den enkla insikten att jag hade ett liv före Akademien och jag har ett liv efter Akademien. Det är inte så att jag behöver Akademien.

TT: Varför lämnar du inte helt och hållet redan nu?

– Ja, vi får väl se. Jag vet inte vad som kommer att hända. Det som har legat bakom att vi tre inte lämnade helt och hållet är att vi ändå känner starkt för Akademien som institution och som idé och vill hjälpa till att få den på fötter igen. Och det har vi ju alla tre gjort på olika sätt.

Kommer Svenska Akademien att ta sig ur den djupa kris man befinner sig i? Peter Englund hoppas det eftersom det är en institution som han menar verkligen behövs – "skulle Akademien krascha ihop skulle den aldrig gå att återuppfinna".

TT: Men tror du att den kommer att repa sig?

– Jag tror att den kan repa sig, men att det i sådana fall kommer att ta väldigt lång tid. Jag håller nog fast vid att det kan ta tio år. Jag kan hänvisa till mottot för min bok "1918", "En skog tar hundra år att växa upp, men brinner ned på en natt".

Jean-Claude Arnault dömdes i Stockholms tingsrätt mot sitt nekande till två års fängelse för våldtäkt. Domen har överklagats till hovrätten som tar upp målet den 12 november.

Läs mer: Björn Wiman: Svenska Akademien behöver inte fler ledamöter – utan färre 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.