Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/peter-englund-och-kjell-espmark-atervander-till-svenska-akademien/

Kultur

Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien

Peter Englund.
Bild 1 av 2 Peter Englund.
Foto: Alexander Mahmoud
Kjell Espmark.
Bild 2 av 2 Kjell Espmark.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark har nu beslutat att ”på nytt ta del i det inre arbetet” i Svenska Akademien.

Kravet på att Horace Engdahl ska lämna sin stol har släppts.

– Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna, skriver Peter Englund till DN.

Rätta artikel

Kjell Espmark och Peter Englund meddelade beslutet i ett uttalande till DN på torsdagen: ”Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet”, skriver Englund och Espmark.

Ledamöterna lämnade arbetet inom institutionen den 6 april förra året och har sedan dess inte närvarat vid Svenska Akademiens sammankomster. De har dock under senhösten deltagit i beslutet kring den resolution där Akademien uppmanar Katarina Frostenson att lämna sin stol, samt vid invalen av tre nya ledamöter.

– Under hösten gjordes ett antal goda inval och fattades ett antal betydelsefulla beslut. Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen, och torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga debacle, skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

– Vi vill fortsätta det redan påbörjade arbetet för modernisering och ökad öppenhet. För oss är det också en självklarhet att stadgar och regler, inte minst de som gäller jäv, noga skall respekteras. I detta är vi lyckligtvis inte ensamma. Inte heller i åsikten att ledamöternas främsta plikt skall vara att främja Akademien, dess syften och anseende. Inget annat.

I slutet av maj meddelade Englund, Espmark, samt den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius att man var beredda att bistå i återuppbyggnaden av Akademien, men samtidigt ställde man kravet att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna sin plats. Peter Englund väljer nu också att kommentera om det kravet har släppts.

– Det gjorde vi i praktiken redan i augusti. Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna, skriver Peter Englund, som påpekar att mycket arbete återstår:

– Akademien står inför ett antal betydelsefulla avgöranden redan tidigt i vår, och jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra. 

Kjell Espmark säger till DN att han planerar att delta vid Akademiens första sammankomst för våren, den 17 januari. Han kommenterar också varför de båda har släppt kravet på att Horace Engdahl ska avgå och menar att läget nu är annorlunda.

– Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person. Och styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera. Det har man kunnat notera utifrån hur den starka majoriteten för Frostenson som förelåg i mars har krympt till bara två reservationer när man nu ett halvår senare antog resolutionen att hon ska lämna Akademien, säger Kjell Espmark.

Han menar att Akademien har fått ny stabilitet, i och med förändringen ”i opinionen”, samt i och med att tre nya ledamöter valts in.  

– Och i det nya läget är det möjligt för oss båda (Englund och Espmark, reds anm) att delta i det arbetet. Och det stora reformarbetet som förestår är också nödvändigt. När det gäller reformerna så har jag själv en tydlig bild av hur en förnyad Akademi ska se ut och vet att tankarna i det avseendet delas av flera inom Akademien. Men den visionen ska diskuteras inom Akademien så jag kan inte gå in på enskildheter nu, säger Kjell Espmark.

Vad tänker ni kring diskussionerna om Frostenson och den förlikning som pågår?

– Vårt ställningstagande att återvända sker separat från det.

Ni går tillbaka till arbetet där Horace Engdahl sitter kvar, hur kommer det vara?

– Det är ett helt annat läge, där en enskild ledamot inte längre kan dominera.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger till TT att han mottagit beskedet från ledamöterna.

– De har bestämt sig för att återvända till Akademien i aktivt arbete från och med den 17, nästa torsdag. Det är naturligtvis väldigt glädjande att de gör det, säger Anders Olsson, som inte är överraskad över beskedet.

– De två har ju varit med under hösten i flera viktiga beslut, inte minst i invalen som vi har gjort.