Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Peter Englund: Sekretessen är viktig, men inte viktigast

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund svarar på några frågor kring vadslagningen på Nobelpriset:

Hur många människor känner på förhand till årets pristagare?

– Dagen före tillkännagivandet är det, förutom ledamöterna, en handfull.

Hur förbereder ni Nobelpriset?

– Noggrant. Folk som utför utredningar, provöversättningar och liknande får alltid underteckna en förbindelse där de lovar att ej yppa något om detta. Att vi så ofta anlitar olika externa experter runtom i världen kan ses som ett problem rent sekretessmässigt, men är samtidigt oundgängligt. Sekretessen är viktig, men inte viktigast. Kravet att fatta ett välunderbyggt prisbeslut går först. Minns att detta är Svenska Akademien, inte är NSA.

Vad skulle det innebära för en Akademiledamot om hon eller han avslöjades som läcka?

–  Det skulle innebära att jag tvingades yrka på den personens uteslutning ur Akademien, allt enligt stadgarnas 19:e paragraf.

Vad riskerar den som eventuellt skulle bryta mot sekretessförbindelsen?

– Sekretessförbindelsen är utformad som ett avtal, och om en person bryter mot avtalet – vilket mig veterligt aldrig har hänt – innebär det i värsta fall att vi kan stämma för avtalsbrott och begära ett skadestånd. Våra anställda har också skrivit på sekretessförbindelser, men de riskerar istället avsked. Så det är inte struntsaker som står på spel här.

Enligt Thorsten Cars, docent i processrätt vid Stockholms universitet, och expert på svensk korruptionslagstiftning, är det inte ett lagbrott att läcka:

– Svenska Akademien är ingen statlig institution, så att det finns såvitt jag förstår inte några lagbestämmelser om tystnadsplikt för deras ledamöter eller tjänstemän. Det är alltså inte brottsligt att läcka, men däremot finns det förmodligen avtal som reglerar detta som ledamöterna har skrivit på.

Däremot är det olagligt att sälja informationen:

– Om någon ledamot får ett erbjudande ifrån en utomstående som är villig att betala pengar för att få nys i förväg, då är det helt klart ett lagbrott. Då är det givande respektive tagande och muta enligt brottsbalken.

– Det är svårt att tänka sig att en akademiledamot avsiktligt skulle läcka och dessutom ta pengar. Men det finns naturligtvis en stor risk att det någonstans i kedjan finns en kugge som inte känner lika stor lojalitet mot saken. Ett tips kan ju vara värt rätt många tusen kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.