Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/petter-stordalen-startar-bokforlag-i-sverige/

Kultur

Petter Stordalen startar bokförlag i Sverige

Foto: Hampus Andersson

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalens bokförlag Strawberry Publishing går in i Sverige. Till det nystartade förlaget rekryteras förläggare som har gett ut bland andra Camilla Läckberg, Joakim Lundell och Therese Lindgren.

Sverker Lenas
Rätta artikel

Svenska författare knutna till bokförlaget Forum har i dag fått mejl om att tre medarbetare på förlaget slutar för att starta ett nytt bokförlag under Petter Stordalen. 

Enligt ett pressmeddelande från Strawberry publishing som norska Dagens Naeringsliv har tagit del av handlar det om att Petter Stordalens förlag expanderar verksamheten till Sverige.

Två förläggare från Forum har rekryterats: Karin Linge Nordh som chef för skönlitteratur och Anders Sjöqvist som chef för sakprosa. Dessutom har Forums kommunikationsstrateg Sara Lindegren rekryterats som försäljnings- och marknadschef på det nystartade förlaget.

Det innebär att det Bonnierägda förlaget förlorar tre nyckelpersoner med stor erfarenhet till Petter Stordalens norska uppstickare.

Karin Linge Nordh har bland annat varit förläggare åt Camilla Läckberg och Viveca Sten. Anders Sjöqvist har bland annat gett ut Joakim ”Jockiboy” Lundells bok ”Monster” och Therese Lindgrens ”Ibland mår jag inte så bra”, som blev Sveriges mest sålda fackbok 2016.

– Att bygga ett företag handlar alltid om människor, och det är ännu viktigare i en bransch som i så hög grad handlar om relationer. Vi söker bara medarbetare med extrema färdigheter, därför har vi det senaste året träffat svenska förlag, branschfolk och författare för att hitta vårt dream team. Nu är de första på plats, och vi har stora ambitioner, säger Petter Stordalen i pressmeddelandet, enligt Dagens Næringsliv.

Strawberry Publishing grundades av Petter Stordalen förra året, då han också hade planer på att starta ett nytt förlag tillsammans med Isabella ”Blondinbella” Löwengrip – ett projekt som den senare dock drog sig ur i oktober.

”2018 var kul. Under 2019 tänkte vi gasa på lite”, skrev Strawberry publishing i ett utskick till sina anställda i januari, enligt Dagens Næringsliv.

Till Expressen uppger Karin Linge Nordh att hon inte kommer att ta med Camilla Läckberg eller några andra svenska författare till Petter Stordalens förlag.