Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Petter Wallenberg tar queerkampen till ny nivå

Petter Wallenberg med två musikaktivistkollegor. För att skydda dem i deras hemländer är de inte namngivna.
Petter Wallenberg med två musikaktivistkollegor. För att skydda dem i deras hemländer är de inte namngivna. Foto: Alexander Mahmoud

Musikern och författaren Petter Wallenberg har utvecklat sitt samarbete med queera konstnärer runt om i världen från ett musikprojekt till att bli den internationella organisationen Rainbow Riots. Nu lanserar han också en ny webbradioserie.

Vad är Rainbow Riots?

– Jag skapade musikprojektet Rainbow Riots för att ge röst åt hbtq-personer från världens farligaste länder: Jamaica, Malawi, Uganda. När polisen i Uganda stormade in med maskingevär och höll oss gisslan 2016 under Uganda Pride gick det upp för mig att det här är inte bara musik, det är världspolitik, och då föddes idén att det här ska bli en politisk rörelse, inte bara ett musikprojekt.

Vad ska organisationen göra?

– Den är registrerad i Sverige och Uganda och vi jobbar internationellt med påverkansarbete kring hbtq-rättigheter med fokus på länder där det är förbjudet. Vi har även börjat i Indien. Pengarna kommer från Postkodstiftelsen just nu. Tanken är att det ska fortsätta växa och att vi ska använda modellen som är kärnan i min metod, att använda kreativa metoder för att få ut budskapet och påverka.

Är det inte farligt att skapa fasta institutioner i sådana länder där det är livsfarligt att vara queerperson?

– Det smarta med att ha kreativiteten som kärna är att det blir ett sätt att nå ut men också ett sätt att skydda verksamheten på lokal nivå. Med musik och kreativitet går vi lite under radarn. Genom att jobba i Uganda under så många år har vi lärt oss hur man kommer runt farorna. Det är som att vara i ett krig och vi är motståndsrörelsen. 

Ni startar också webbradio, Rainbow Riots Radio?

– Det är en serie i tio avsnitt med intervjuer, specialgjord musik, spoken word och reportage med queera livshistorier från hela världen. Det handlar om spännande personer jag mött under mina resor. Vi har intervjuer med Afrikas första öppna gaypräst, som lever under dödshot. En jamaicansk rappare som är ständigt hotad eftersom han kämpar för gayrättigheter, ett australiskt reportage om aboriginska drag queens och läderflator i Sydney, heliga transpersoner på gatorna i Bombay. Det är historier som man inte ofta hör. Min tanke är att knyta ihop alla queera livsöden världen över och visa på samhörigheten. 

– Sverige tycker vi kanske att kampen är över och att vi uppnått jämlikhet. Men vill glömma all kamp och det ska bara vara glitter och glamour och det allra mest folkkära för att man så gärna vill vara med i finrummet. Webbradioserien behandlar queerkultur på ett seriöst sätt i stället för att falla ner i det glättiga schlagerträsket.

Blir det en fortsättning?

Det vet man aldrig, det beror på hur det tas emot. Jag har aldrig gjort ett radioprogram, det har varit otroligt kul att göra. Men det här kanske kan få andra medieproducenter att vakna och tänka att det är spännande. 

Hur ser framtiden ut för Rainbow Riots?

– Det här har blivit ett livsprojekt för mig, som knyter ihop så många delar av mitt liv. På mina resor ute i världen blir jag ständigt påmind om hur viktigt det är att fortsätta kämpa. Vi behöver mer än en bidragsgivare för att det ska bli mer än bara ett projekt. Att skapa en stabilare grund är bland det viktigaste just nu, säger Petter Wallenberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.