Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/pianisten-igor-levit-jag-ar-i-dagligt-krig-med-den-okande-nyfascismen/

Musik

Pianisten Igor Levit: ”Jag är i dagligt krig med den ökande nyfascismen”

Igor Levit.
Igor Levit. Foto: Jan-Olav Wedin

I år, under Beethovens 250 årsjubileum, kommer den 32-årige pianisten Igor Levit att spela alla hans 32 pianosonater på Konserthuset i Stockholm. Fyra konserter i vår med start den 17 februari och fyra i höst.  

Ett Beethovenmaraton, varifrån fick du den idén? 

– Det var Stefan Forsberg, chef för Stockholms konserthus och jag som kom på det tillsammans. Jag gillar och litar på honom och jag kommer att spela hela cykeln i Stockholm och i Salzburg. 

Beethoven är din specialitet, vad betyder han för dig? 

– Han är den viktigaste tonsättaren i mitt liv, centrum för mitt musikaliska tänkande. Jag har spelat dessa stycken halva mitt liv, det är det mest intensiva, rörande, engagerande som skrivits.  

Det är 32 pianosonater du ska spela och du är 32 år, har det något samband? 

– Nej, ingen, det är bara en lycklig tillfällighet. 

Det står om dig att du på alla scener kämpar för en vänsterhumanism, vad betyder det?

– Helt enkelt att jag är musiker, politisk aktivist och människa. Jag tror på jämlikhet och kämpar mot rasism, främlingsfientlighet, antisemitism, antifeminism, och stödjer personer som gör det. Jag försöker hjälpa där jag kan, på de plattformar jag har tillgång till.  Det är ingen hobby, det är lika viktigt som min musik. Jag är i dagligt krig med den ökande, starka nyfascismen. 

Efter detta Beethoven-år, vad ska du göra? 

– Ha semester. Jag tänker inte längre än så.