Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Pippi Långstrumps Söderhavsresa blir teater

Huvudrollsinnehavaren Hanna Holmgren lyfter upp Meleah Myhrberg (Annika). De flankeras av Hugo Gummesson (Tommy) och Kristian Ståhlgren (Kapten Långstrump).
Huvudrollsinnehavaren Hanna Holmgren lyfter upp Meleah Myhrberg (Annika). De flankeras av Hugo Gummesson (Tommy) och Kristian Ståhlgren (Kapten Långstrump). Foto: Axel Öberg

Förra året bytte Intiman profil och blev en renodlad familjeteater. Satsningen blev framgångsrik och till julen sätter teatern upp ”Pippi Långstrump på de sju haven”. 

När produktionsbolaget 2Entertain köpte Intiman 2010 bytte den klassiska teatern inriktning och valde att fokusera mer på barn- och familjeföreställningar. För drygt ett år sedan tog de steget fullt ut och blev en renodlad familjeteaterscen. 

Kålle Gunnarsson, som under flera vintrar satt upp jullovsteater på Intiman, blev utsedd till husregissör. 

– Det har gått över förväntan för oss. Senaste året har vi spelat bland annat ”Peter Pan” och ”Emil i Lönneberga” och det har varit fulla hus vid varje tillställning, vilket så klart känns jättekul, säger han.

I början av maj meddelade Intiman att kommande jullovsteater blir en dramatisering av långfilmen ”Pippi Långstrump på de sju haven”.

Kålle Gunnarsson har fått i uppdrag av Astrid Lindgren AB, som ägs av barnbarnen till den folkkära författaren, att dramatisera den klassiska barnfilmen. Han kommer även att regissera föreställningen. Först ska han dock färdigställa manuset.  

– Det absolut viktigaste är att jag använder mig av Astrids ord och ändrar så lite som möjligt, men det är en utmaning. När man skriver manus för film gör man på ett visst sätt, och när man skriver för teater gör man på ett annat. Men det känns väldigt skönt att kunna ha en tät dialog med Astrid Lindgrens barnbarn, så att allt blir rätt. 

Trots att ”Pippi Långstrump på de sju haven” i dag anses vara en klassisk barnfilm väckte filmen ingen större entusiasm när den hade biopremiär 1970. 

Handlingen bygger på att Pippi tar med sig följeslagarna Tommy och Annika ut på en räddningsexpedition, efter att Kapten Långstrump blivit fängslad av grymma pirater. 

Expressens Jonas Sima var inte imponerad: ”Fantasin och tekniken räcker bara för en rolig halvtimme”, skrev han i sin recension. Svenska Dagbladets Elisabeth Sörenson var lika missnöjd: ”Jag tycker den är orytmisk och framför allt saknar jag en helhetston som bär under och genom upptåg och äventyr.”

Dessutom menade många att filmen, med karaktärer som ”Jocke med kniven” och ”Blod-Svente”, var rent av olämplig för barn. Till slut enades censurorganet Statens biografbyrå och SF. Filmen blev barntillåten med brasklappen: ”Ej lämplig för små barn.” 

– Det där har jag inte funderat över en sekund, säger Kålle Gunnarsson. Även böckerna om Pippi Långstrump väckte ju enormt mycket uppståndelse i början, och ändå har det växt ut till en av världens största barnbokssuccéer. 

Kålle Gunnarsson har satt upp flera föreställningar om Pippi Långstrump. Trots detta har han svårt att sätta fingret på varför ”världens starkaste flicka” blivit så omåttligt populär. 

– När vi spelar Pippi kan det komma tvååringar utklädda med olikfärgade strumpor och peruk, och peka på scenen: ”Pippi, Pippi.” Om man hänger med i handlingen kan jag förstå att det är kul att se Pippi skoja med polisen och Prussiluskan, men att även de allra minsta sitter fängslade är både fantastiskt och obegripligt. 

Under hösten ska rollbesättningen repetera föreställningen och den 13 december är det premiär på Intiman. Kålle Gunnarsson har förhoppningar om att pjäsen ska locka även de lite äldre barnen. 

– Jag är övertygad om att föräldrar kommer att ta med sina allra minsta barn. Nu vill jag dock även få äldre barn att tänka: ”Wow, det där var häftigt.” När vi spelade ”Peter Pan” satt det massa gapande 10-åringar i publiken. Det var så kul att se små tuffingar, som kanske tidigare tyckt att teater är töntigt, sitta och njuta av föreställningen. Min ambition är Pippi ska uppnå samma resultat. 

Famijeteater

Föreställningen ”Pippi Långstrump på de sju haven” har premiär 13 december på Intiman i Stockholm. 

 

Huvudrollen spelas av Hanna Holmgren och i de andra rollerna syns bland andra Kristian Ståhlgren (Efraim Långstrump), Hugo Gummesson (Tommy) och Meleah Myhrberg (Annika). 

 

Musiken har skrivits av Jan Johansson och Georg Riedel. 

 

Dramatiseringen bygger på Olle Hellboms barnfilm från 1970, med manus av Astrid Lindgren. I den numera klassiska filmen spelas Pippi av Inger Nilsson och Beppe Wolgers spelar Kapten Långstrump.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.