Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/piratenpriset-till-lina-wolff/

Böcker

Piratenpriset till Lina Wolff

Lina Wolff.
Lina Wolff. Foto: Anders Hansson

För ett ”unikt och modigt författarskap” som ”på kort tid vunnit kritikernas hjärtan” – så lyder juryns motivering. Författaren Lina Wolff är årets mottagare av Piratenpriset.

TT Text

Lina Wolff, uppvuxen i skånska Hörby, debuterade 2009 med sin novellsamling ”Många människor dör som du”. 2016 fick hon både Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset, och förra hösten kom romanen ”Köttets tid”.

Årets Piratenpris tillkännagavs under ovanliga former i Vollsjö – med anledning av coronaviruset avslöjades årets pristagare utan närvaro av publik eller medier. Planen är dock att som vanligt dela ut priset den 13 juli i Kivik under Piratendagen, enligt ett pressmeddelande från Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 och i år har prissumman höjts till 150.000 kronor.

Sällskapet, som står bakom priset, bildades 1982 med förhoppningar om att rädda författaren Fritiof Nilssons barndomshem. Protesterna gav dessvärre aldrig resultat, en tidig sommarmorgon 1983 revs stationshuset.

Enligt egen utsago är föreningen i dag Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3.500 medlemmar.

Läs fler boknyheter