Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/placido-domingo-hoppar-macbeth-pa-metropolitan-efter-anklagelser-om-sextrakasserier/

Kultur

Plácido Domingo lämnar Metropolitans scen

Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Operastjärnan Plácido Domingo drar sig ur alla kommande framträdanden på Metropolitan Opera i New York, The Met. Avbokningen kommer efter det att Domingo förra månaden anklagades för att ha sextrakasserat flera kvinnor.

TT Text

Metropolitan säger i ett uttalande att ”Plácido Domingo har gått med på att dra sig tillbaka från alla framtida uppträdanden på The Met, med omedelbar verkan”.

På onsdagen har The Met premiär på en uppsättning av Giuseppe Verdis ”Macbeth”, där Domingo skulle framträda i huvudrollen. The New York Times skriver att flera medarbetare The Met har ifrågasatt Domingos medverkan och operahusets inställning till sexuella övergrepp. I fjol stängde operan av dirigenten James Levine för att denne 2016 polisanmälts av en man för sexuella övergrepp.

Plácido Domingo anklagades i augusti för att ha sextrakasserat flera kvinnor. Sammanlagt 20 kvinnor har vittnat om övergreppen. AP:s granskning av den 78-årige spanske sångaren har tidigare lett till att konserter i bland annat Philadelphia och San Francisco har ställts in.

Sedan anklagelserna blev offentliga har Plácido Domingo dock uppträtt i Ungern och Österrike och har flera inplanerade konserter i Europa de kommande månaderna.

Stjärntenoren nekar till alla anklagelser. I ett separat uttalande säger Domingo att det var han själv som frivilligt avbröt samarbetet med The Met.

”Vid närmare eftertanke tror jag att min medverkan i den här uppsättningen av 'Macbeth' skulle överskugga det hårda arbete mina kolleger har utfört såväl på som bakom scenen. Därför har jag bett om att få dra mig ur och tackar ledningen för The Met för att ha tillmötesgått min önskan”, skriver stjärnan.

Han konstaterar att generalrepetitionen häromdagen därmed blir hans sista på The Mets scen, där han debuterade för över 50 år sedan.